Închide

Belgia acordă Ucrainei un ajutor militar de aproape 1 miliard de euro

Avatar
ukraine, ruins, girl

Fotografie de DangrafArt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ucraina și Belgia au semnat un pact bilateral de securitate, Belgia angajându-se să acorde Ucrainei un ajutor militar în valoare de 977 de milioane de euro și 30 de avioane de luptă F-16, potrivit Euronews.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și premierul belgian Alexander De Croo au semnat marți un acord bilateral de securitate și sprijin pe termen lung, inclusiv un acord prin care Bruxelles-ul va trimite Kievului un ajutor militar belgian în valoare de 977 de milioane de euro în acest an.

„Acest lucru va asigura angajamentul Belgiei de a oferi sprijin țării noastre pe parcursul celor zece ani de valabilitate a acordului”, a declarat Zelenskyy pe contul său X. „Pentru prima dată, un astfel de acord specifică numărul exact de avioane de luptă F-16 – 30 – care vor fi livrate Ucrainei până în 2028, primele sosind deja în acest an”, a adăugat el.

Potrivit lui Zelenskyy, acordul garantează asistența de securitate acordată de Belgia în timp util, vehicule blindate moderne, echipamente pentru a satisface nevoile forțelor aeriene și de apărare aeriană ale Ucrainei, securitate navală, deminare, participare la coaliția pentru muniție de artilerie și instruire militară.
Acordul include, de asemenea, printre alte prevederi, planuri de cooperare în domeniul industriei de apărare, susținerea formulei de pace a Ucrainei și consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Prim-ministrul belgian De Croo a declarat că Zelenskyy are nevoie de „instrumentele potrivite pentru a-și proteja cetățenii”.

„Suntem foarte hotărâți când vine vorba de sprijinul nostru”, a scris el pe contul său X. „Așa că trebuie să facem mai mult, mai bine și mai repede”.

Zelenskyy s-a aflat în capitala belgiană pentru a consolida sprijinul occidental pentru Ucraina, afectată de război, și este programat, de asemenea, să viziteze o bază aeriană militară din capitala belgiană și să se întâlnească cu instructori care ajută la pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioanele fabricate în SUA.

Belgia s-a angajat să furnizeze avioane de luptă Kievului ca parte a unei inițiative mai ample a aliaților europeni și speră să înceapă livrările în acest an.

Vizita lui Zelenskyy în Belgia are loc la o zi după ce acesta a călătorit în Spania și a reușit să obțină o promisiune spaniolă de rachete suplimentare de apărare aeriană. Acestea vor ajuta la respingerea celor aproximativ 3.000 de bombe pe care Rusia le lansează în fiecare lună asupra țării.

În pofida victoriei, liderul ucrainean a declarat că are în continuare nevoie de sisteme de apărare aeriană Patriot, fabricate de SUA, pentru a contracara atacurile Kremlinului asupra rețelei electrice și a zonelor civile puternic afectate.

„Dacă am avea aceste sisteme Patriot moderne, avioanele (rusești) nu ar putea zbura suficient de aproape pentru a arunca bombele asupra populației civile și a armatei”, a declarat Zelenskyy la o conferință de presă în capitala spaniolă.

scroll to top