Închide

Topul retailerilor cu cele mai extinse rețele de magazine din lume. Primii 7 sunt prezenți și în România

Avatar
close-up, food, open

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Expansiunea internațională a rețelelor de magazine reprezintă o strategie esențială de creștere pentru cei mai mari retaileri din lume, în condițiile în care companiile din comerț vizează piețele neexploatate cu cel mai mare potențial de a genera venituri și fluxuri de profit. Deși retailerii tradiționali au căutat în ultimii ani cu tot mai multă atenție strategii digitale, pe măsură ce comportamentele de consum ale oamenilor evoluează și se schimbă, magazinele fizice continuă să fie un motor dominant al vânzărilor cu amănuntul.

Astfel, la nivelul anului 2023, vânzările în magazinele fizice au reprezentat 81% din vânzările cu amănuntul la nivel global, potrivit datelor National Retail Federation, cea mai mare federație internațională care reprezintă interesele operatorilor de magazine.

Topul elaborat de National Retail Federation și citat de Visual Capitalist prezintă retailerii de top care operează pe cele mai multe piețe naționale din lume. Dintre companiile de pe primele 10 locuri în top, primii 7 sunt prezenți și pe piața din România, la fel ca și cel clasat pe poziția a 10-a.

Topul 10 al celor mai extinși retaileri din lume

  1. H&M (Suedia): prezent în 68 de țări și teritorii
  2. IKEA (Suedia/Olanda): 51;
  3. Inditex (Spania): 45;
  4. Decathlon (Franța): 34;
  5. Carrefour (Franța): 32;
  6. Sephora – LVMH (Franța): 31;
  7. Schwarz Group (Germania): 30;
  8. Fast Retailing (Japonia): 27
  9. Euronics International (Olanda): 25;
  10. Apple (Statele Unite): 25.

Este de remarcat că 8 dintre primele 10 companii cu cea mai largă extindere globală sunt originare din Europa.

Gigantul retailului de fashion H&M ocupă primul loc, cu 4.454 de magazine în 68 de țări la nivelul anului 2023. Compania suedeză a avut venituri de 21,6 miliarde de dolari în 2023. Rețelele de magazine cele mai extinse ale retailerului suedez sunt cele din SUA, Germania și Marea Britanie.

În acest an, suedezii intenționează să deschidă 100 de noi magazine pe piețele emergente, însă plănuiesc și închiderea a 160 de magazine, ceea ce ar urma să scadă, per ansamblu, numărul magazinelor sale fizice la nivel global.

Pe locul al doilea se află IKEA, cu prezență în 51 de țări. Compania înființată în Suedia, dar care își are acum sediul central în Olanda, și-a extins prezența mondială prin lansarea primului magazin din India, în Hyderabad.

Deși este prezentă în multe țări și teritorii, numărul de magazine deschise este foarte mic, comparativ cu rețeaua celor de la H&M. În cele 51 de țări, IKEA operează doar 477 de magazine.

Privind dincolo de Europa, cel mai extins retailer non-european este compania japoneză Fast Retailing, cel mai mare retailer din Asia, care operează în 27 de țări la nivel global. Principala marcă sub care operează este brandul de modă Uniqlo.

Apple este singura companie americană care a intrat în topul primilor 10, cu magazine fizice deschise în 25 de țări.

În general, compania operează patru tipuri de magazine de vânzare cu amănuntul: obișnuit, AppleStore+, flagship și flagship+.

Până în 2027, compania intenționează să construiască sau să remodeleze 53 de magazine la nivel global, majoritatea fiind situate în SUA și China.

scroll to top