Închide

Polonia: Băncile, amenințate cu impozitarea suplimentară, dacă nu cresc dobânzile la depozite

Avatar
banknotes, polish zloty, currency

Fotografie de PhotoMIX-Company pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Băncile poloneze vor fi impozitate mai mult, dacă nu le vor oferi clienţilor dobânzi mai ridicate la depozite, a amenințat Jarosław Kaczyński, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, sporind presiunile guvernamentale asupra sectorului pentru a împărţi cu deponenţii beneficiile rezultate în urma majorării dobânzilor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Banca Centrală a Poloniei (NBP) a majorat rata dobânzii la cel mai ridicat nivel din 2008, sporind profiturile băncilor dar restrângând bugetul gospodăriilor, într-o ţară în care ratele variabile ale dobânzilor la creditele ipotecare reprezintă regula generală.

”Nu vreau să decid pentru bancheri, dar trebuie să fie un procent solid, nu la nivelul inflaţiei, dar suficient pentru ca oamenii să simtă că banii îşi vor pierde mai puţin din valoare când sunt depozitaţi la bancă. Dacă nu, atunci va trebui să impozităm aceste profituri şi asta este”, a afirmat Kaczynski într-un discurs rostit în oraşul Białystok.

Anterior, premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat băncile pentru că nu oferă deponenţilor un nivel corespunzător al dobânzii şi a declarat că va folosi ”puterea de convingere” pentru a le face să ofere mai mult.

scroll to top