Biden va solicita un ajutor militar de miliarde de $ pentru a ajuta Israelul să lupte contra Hamas

,
Autor:    -  
international, flag, israel
Fotografie de jorono pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Președintele american Joe Biden le-a cerut americanilor să cheltuiască miliarde de dolari în plus pentru a ajuta Israelul să lupte împotriva Hamas, în timp ce șeful apărării israeliene le-a spus trupelor sale să fie pregătite să intre în Fâșia Gaza pentru a distruge gruparea militantă palestiniană, potrivit Reuters.

Într-un discurs televizat de la Casa Albă, ținut joi seara târziu, în care a abordat, de asemenea, efortul Ucrainei de a respinge invazia Rusiei, Biden a declarat că Hamas a căutat să “anihileze” democrația israeliană.

Președintele a subliniat, de asemenea, urgența de a acorda ajutor civililor palestinieni din Gaza, care nu au hrană, apă și medicamente.

“Nu putem ignora umanitatea palestinienilor nevinovați care nu vor decât să trăiască în pace și să aibă oportunități”, a declarat Biden, care a vizitat miercuri Israelul.

Israelul părea să se apropie de o invazie la scară largă a Fâșiei Gaza, o enclavă dens populată, condusă de Hamas. Armata israeliană a masat trupe și echipamente în apropierea graniței cu Gaza.

“Vedeți Gaza acum de la distanță, în curând o veți vedea din interior. Comanda va veni”, a declarat joi ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în fața trupelor adunate la granița cu Gaza.

Biden a declarat că va cere vineri Congresului să aprobe fonduri suplimentare pentru “partenerul critic” Israel. O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat anterior că aceasta ar totaliza 14 miliarde de dolari.

“Este o investiție inteligentă care va aduce dividende pentru securitatea americană pentru generații întregi”, a adăugat Biden.

Israelul a bombardat Gaza cu atacuri aeriene și a pus sub asediu cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei după ce, la 7 octombrie, atacatorii Hamas au năvălit în orașele israeliene și în kibbutzes, ucigând 1.400 de israelieni și luând zeci de ostatici.

Aproximativ 3.500 de persoane din Gaza au fost ucise și mai mult de un milion au rămas fără adăpost, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Civilii spun că situația lor este disperată, deoarece duc lipsă de alimente, apă, combustibil și materiale medicale.

“Toate indiciile arată că urmează ce este mai rău”, a declarat ministrul iordanian de externe Ayman Safadi reporterilor din Amman.

În timpul unei vizite de opt ore la Tel Aviv, miercuri, Biden a încercat să intermedieze un acord pentru ca ajutoarele să ajungă în Gaza, dar nu a avut decât un succes limitat.

El a declarat că Israelul și Egiptul au convenit ca 20 de camioane cu ajutoare să poată trece în enclavă. Două surse de securitate egiptene au declarat că joi au fost trimise echipamente prin punctul său de trecere a frontierei pentru a repara drumurile de pe partea Gaza. Mai mult de 100 de camioane așteptau în Egipt.

Punctul de trecere a fost scos din funcțiune pe fondul bombardamentelor israeliene pe partea palestiniană a frontierei.

Deși unii oficiali se așteptau anterior ca ajutoarele să intre în Gaza vineri, șansele par să se diminueze. Trimisul special al SUA pentru probleme umanitare în Orientul Mijlociu, David Satterfield, recent numit, negocia încă “modalitățile exacte” de livrare a ajutoarelor cu oficialii israelieni și egipteni, a declarat Departamentul de Stat.

Au existat întârzieri și obstacole repetate, iar Israelul a cerut asigurări că ajutoarele nu pot fi rechiziționate de militanții Hamas. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak se află în prezent într-o călătorie în Orientul Mijlociu, care are ca scop parțial facilitarea furnizării de ajutor către Gaza, precum și încercarea de a preveni o escaladare a violenței în regiune.

Organizația Națiunilor Unite a cerut ca ajutorul să revină la nivelul de dinaintea conflictului, de 100 de camioane pe zi. Secretarul general Antonio Guterres a planificat să viziteze vineri punctul de trecere a frontierei Rafah, de la Egipt la Gaza.

Între timp, o explozie produsă miercuri la un spital din Gaza, care a înfuriat lumea arabă, și invazia terestră israeliană anticipată au sporit temerile privind extinderea conflictului.

Palestinienii au acuzat un atac aerian israelian pentru explozia de la spital, dar Israelul a declarat că aceasta a fost cauzată de o lansare eșuată de rachete de către militanții palestinieni. Biden a susținut versiunea israeliană.

Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 21 de palestinieni au fost uciși și 71 răniți în cursul nopții în urma unor lovituri aeriene israeliene care au vizat locuințe din orașul Khan Younis, situat în sudul țării, și că echipele de salvare căutau victime sub dărâmături.

Pentagonul a declarat joi că o navă de război a Marinei americane a interceptat trei rachete de croazieră și mai multe drone lansate de mișcarea Houthi din Yemen, potențial spre Israel. Houthi, ca și Hamas, sunt susținuți de Iran.

Gruparea militantă libaneză Hezbollah, un alt aliat al Iranului, a declarat că a lansat joi rachete asupra unei poziții israeliene din satul Manara și a atras un baraj de artilerie israelian ca răspuns, după cea mai gravă escaladare a violențelor la graniță din ultimii 17 ani. Un civil a fost ucis în zonă, au declarat surse de securitate libaneze și forța de menținere a păcii a ONU.

Armata libaneză a declarat că un jurnalist a fost ucis joi de focuri de armă israeliene într-o zonă de frontieră din sudul Libanului, unde forțele israeliene și Hezbollah au avut un schimb de focuri intens. Armata libaneză a precizat că un grup de șapte membri ai presei a rămas blocat în schimbul de focuri și a cerut forțelor de menținere a păcii ale ONU să îi extragă.

Întrebată în legătură cu relatarea armatei libaneze, armata israeliană a declarat că investighează problema. Săptămâna trecută, jurnalistul Reuters Issam Abdallah a fost ucis și alți jurnaliști au fost răniți în sudul Libanului.

Vineri, Israelul a ordonat evacuarea locuitorilor din Kiryat Shmona, un oraș din nordul țării, aproape de graniță, cu o populație de peste 20.000 de locuitori.

Pe fondul temerilor că Cisiordania ar putea deveni un al treilea front într-un război mai amplu, 13 palestinieni au fost uciși în confruntări cu forțele israeliene în tabăra de refugiați Nur Shams din orașul Tulkarm din Cisiordania, a anunțat joi Semiluna Roșie palestiniană.

Purtătorul de cuvânt al brațului armat al Hamas, Abu Obeida, a făcut apel, la Al Jazeera, la mitinguri anti-Israel în toate țările arabe și musulmane vineri.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!