Închide

Florin Cîțu, îngrijorat de nivelul inflației și de creșterea dobânzilor

Avatar
Florin Citu

Foto: DIgi24..ro

Timp de citire: 2 minute

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat vineri că este îngrijorat de evoluția unor indicatori economici precum inflație și creșterea dobânzilor, care sunt semnalele apropierii unei crize economice.

“De obicei, vedem o creștere a inflației și a dobânzilor înaintea unui crize economice și depinde doar de măsurile pe care le vom lua, ca să nu avem o criză economică. Soluții  o să găsim și avem, trebuie să ne punem la masă și să le căutăm, dacă noi am reușit să găsim soluții atunci când economia a fost închisă două luni de zile, nu există o altă provocare mai mare. Să poți să scoți economia dintr-o astfel de criză cu măsuri, o să le găsim și acum. Doar trebuie să accepți că există o problemă și apoi să venim cu soluția”, a spus Florin Cîțu, conform B1.ro.

Acesta a amintit că România a avut anul trecut, în 2021, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană și a redus deficitul bugetar de la 10% în 2020, spre 7%.

“Acum, eu vă spun, când am plecat de la guvernare, deficitul bugetar era de 4%, după 11 luni am avut deficit bugetar de 4%. Dacă rămânem la guvernare, în ultima lună, nu cred că deficitul era mai mare de 5%, sper că nu s-a dus spre 7%, asta însemna că în ultima lună să avem un deficit de 3 procente, să crească într-o singură lună”.

Acesta consideră că lipsa investițiilor este cauza care a condus la aceste date nefavorabile și atrage atenția că banii pentru investiții nu trebuie luați și direcționați către cheltuieli sociale:

“Toate sunt legate și toată lumea se uită dacă începi să cheltuiești fără să investești, te îndrepți direct către un eșec. Am spus acum o săptămână, că nu vreau să văd în buget bani care să fie luați de la investiții și să meargă către cheltuieli sociale, pentru că este rețeta unui dezastru. Dacă facem acest lucru, dacă luăm bani de la investiții și îi punem către alte cheltuieli, sociale, o să fie un dezastru”.

Florin Cîțu a criticat creșterea deficitului, care poate reprezenta un semnal de alarmă pentru o criză economică:

“Nu poți să fii, să spunem că terminăm anul cu 7%, și să reduci un punct procentual, după ce în 2021 am scăzut 3 puncte procentuale. Trebuie să fim mai ambițioși. Asta dacă nu vrei să ai inflație și criză. Dacă ești ok cu asta, să nu fi ambițios atunci”.

Președintele PNL atrage atenția asupra menținerii sub control a cheltuielilor și a asupra necesității continuării reformelor în administrația publică:

“Eu vă spun, aș fi continuat și trebuie continuată reforma administrației publice. Anul acesta avem în PNRR două reforme importante, una este reforma pensiilor, ceea ce înseamnă că toate pensiile să fie pe contributivitate și, aici, dintr-o dată, avem o rezolvare a pensiilor speciale și a unor cheltuieli la buget și a doua reformă a salarizării, care înseamnă că în sistemul bugetar legăm performanța de venituri. Avem o reformă care va ține cheltuielile sub control. Fără acestea două vă spun că este complicat. Mereu am discutat de pensiile speciale, cine cum este plătit, de sporuri. Cele două reforme sunt în PNRR, criteriile sunt foarte clare în PNRR, ce trebuie să facem, toate pensiile să fie pe bază de contributivitate”.

scroll to top