Biletele de tren sunt în medie duble la preț față de zborurile pe aceleași rute în Europa

,
Autor:    -  
blur, commute, commuting
Fotografie de Shutterbug75 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Zborurile ieftine în Europa și biletele de tren scumpe promovează forme intens poluante de transport, susțin activiștii Greenpeace, cu scutiri de taxe „revoltătoare” care încurajează oamenii să încălzească mai mult planeta în timp ce merg în vacanță, scrie The Guardian.

Biletele de tren sunt în medie duble la preț față de zborurile pe aceleași rute, potrivit unei analize Greenpeace. Activiștii au comparat bilete pentru 112 rute în nouă zile diferite. De pildă, pentru a ajunge de la Londra la Barcelona, trenul este de până la 30 de ori mai scump decât biletul de avion, notează TVR.

Călătoriile cu trenul sunt mai scumpe decât zborul, în medie, pe 79 din cele 112 rute pe care le-au studiat. Pe multe rute, au existat zile individuale în care trenul a fost mai ieftin decât avionul, chiar dacă costul mediu a fost mai mare.

Trenurile au învins avioanele în opt sau nouă din cele nouă zile testate pe 23 dintre rute. Jumătate dintre acestea au fost considerate „superioare” pentru că au conexiuni regulate și fiabile, o viteză bună și bilete sub 150 de euro. Cele mai bune linii includ Lisabona-Porto și Madrid-Barcelona pentru călătorii interne și Berlin-Praga, Zurich-Viena și Praga-Budapest pentru călătorii internaționale. Niciuna dintre liniile de tren internaționale de top nu a implicat Regatul Unit, Franța, Spania sau Italia.

„Biletele de avion de 10 euro sunt posibile doar pentru că alții, cum ar fi lucrătorii și contribuabilii, plătesc adevăratul cost”, a spus Lorelei Limousin, un militant pentru schimbările climatice la Greenpeace. „De dragul planetei și al oamenilor, politicienii trebuie să acționeze pentru a schimba această situație și pentru a face ca trenul să fie opțiunea mai accesibilă”, punctează ea.

Zborul este una dintre cele mai poluante activități și, de asemenea, una dintre cele mai greu de curățat. Spre deosebire de a mânca un burger sau de a conduce o mașină, care au alternative mai curate, cum ar fi carnea pe bază de plante și vehiculele electrice, nu există nicio modalitate de a zbura fără a schimba clima. Experții au criticat schemele care pretind că ar compensa emisiile de la zbor, pentru că, spun ei, ar fi viciate.

În general, studiul a fost „bine făcut” și a luat în considerare complexitățile sistemului, cum ar fi momentul rezervării, a spus Stefan Gössling, profesor la Universitatea Linnaeus din Suedia, care a studiat emisiile de zbor. „Aceasta fiind spuse, concluziile nu sunt o surpriză, deoarece transportul aerian este foarte subvenționat”.

În Europa, companiile aeriene nu plătesc taxe pe kerosen și puține taxe pe bilete sau TVA. Emisiile lor sunt evaluate doar pentru zborurile din Europa, la un nivel sub costul social al carbonului. Un studiu publicat la începutul acestei luni de Transport and Environment, un grup de campanie ecologică, a constatat că guvernele europene au pierdut 34,2 miliarde de euro din cauza impozitării slabe asupra aviației în 2022. „Decalajul fiscal” va crește la 47,1 miliarde de euro în 2025, arată raportul.

„Pe scurt: dacă zbori, ești subvenționat; dacă iei trenul, ești pedepsit de prețuri mai mari. precum și de faptul că deseori călătoria este mai lungă”, a spus Gössling.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!