Închide

Franța | Firmele de asigurări vor plăti daune în valoare de cel puțin 650 de milioane euro în urma protestelor

Avatar
people, police, protest

Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Federația franceză a asiguratorilor a estimat costul clădirilor arse și al magazinelor jefuite în timpul recentelor proteste și demonstrații după împușcarea unui tânăr de către poliție, la cel puțin 650 de milioane de euro.

Până marțea trecută, au fost depuse în total 11.300 de cereri de despăgubire pentru daune legate de proteste, majoritatea venind din partea întreprinderilor și a instituțiilor publice, potrivit France Assureurs, federația companiilor de asigurări franceze, transmite RFI.

Aproximativ 3.900 de întreprinderi, clădiri și vehicule deținute de Guvern și autorități au fost afectate de protestele, uneori violente. Restul cererilor de despăgubire sunt datorate actelor de vandalism asupra proprietăților private, în principal a mașinilor incendiate.

Unele întreprinderi ar putea primi despăgubiri pentru pierderea de activitate din cauza anulărilor de rezervări la hoteluri și restaurante, deși costul este dificil de evaluat și nu face parte din revendicări.

Afacerile, afectate

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a detaliat pentru ziarul Parisien afacerile vizate, printre care 436 de tutungerii, 370 de bănci și aproximativ 200 de magazine alimentare și băcănii.

Multe clădiri deținute de guvern, inclusiv primării, secții de poliție și școli, au fost vandalizate, și au fost incendiate autobuze și tramvaie.

IIe-de-France Mobilités, care gestionează transportul în comun în regiunea Parisului, a estimat la 20 de milioane de euro pagubele provocate transportului în comun, cu 39 de autobuze arse.

Ministrul educației, Pap Ndiaye, a declarat pentru postul de radio RTL că aproximativ 240 de școli au fost afectate, dintre care 60 au fost grav avariate sau distruse, iar reparațiile ar costa câteva zeci de milioane de euro.

În același timp, Le Maire a cerut furnizorilor de asigurări să prelungească termenele limită de depunere a cererilor de despăgubire și să reducă franșizele acolo unde este posibil, în special pentru întreprinderile mici.

Ca răspuns, mai mulți asigurători au prelungit termenele de depunere a cererilor de despăgubire cu 5-30 de zile.

Comparații cu anul 2005

Florence Lustman, președinta France Assureurs, a declarat că pagubele sunt diferite de cele care s-au produs în timpul celor trei săptămâni de revolte din 2005, în urma cărora asigurătorii au plătit 204 milioane de euro pentru 10.000 de cereri de despăgubire, în mare parte de la persoane fizice pentru pagube aduse vehiculelor lor..

La vremea respectivă, companiile de asigurări au insistat asupra faptului că statul avea responsabilitatea de a acoperi costurile, deoarece daunele au fost provocate ca urmare a unor demonstrații sau adunări care ar fi trebuit să fie ținute sub control de către guvern.

Guvernul și-a negat responsabilitatea, afirmând că prejudiciile au fost cauzate de acte premeditate ale unor grupuri restrânse de persoane.

scroll to top