Închide

Bill Gates se pregătește să părăsească topul bogaților, dar face încă o investiție inteligentă

Avatar
Bill Gates

Foto: veganfoodandliving.com

Timp de citire: 3 minute

Magnatul american Bill Gates “speculează” criza climatică și tocmai investește 20 de milioane de dolari în tehnologia dezvoltată de compania Blue Frontier, ce se anunță o piață uriașă. Era firesc, prin urmare ca Bill Gates să nu lipsească de la ”petrecere”. Mai ales acum, într-o perioadă în care investește în tot felul de soluții tehnologice, unele dintre ele contestate, pentru a combate schimbările climatice.

Fondatorul Microsoft a pus de data aceasta ochii pe Blue Frontier, o companie nou înființată care caută soluții de climatizare mai prietenoase cu clima, scrie TechTimes.

Miliardarul american tocmai a investit 20 de milioane de dolari (19,46 milioane de euro), prin intermediul fondului său Breakthrough Energy Ventures, în acest start-up american. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, în prezent sunt utilizate aproximativ 2 miliarde de aparate de aer condiționat în întreaga lume. Pe măsură ce valurile de căldură se intensifică, acest stoc ar putea crește cu peste 50% în următorii zece ani.

O perspectivă cu adevărat îngrijorătoare, mai ales că, potrivit National Renewable Energy Laboratory (Golden, Colorado) și Palo Alto Research Center (California), aerul condiționat este deja responsabil pentru aproape 4% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Pentru a încerca să reducă acest impact, inginerii de la Blue Frontier se bazează pe un nou sistem de răcire prin evaporare, care poate elimina umiditatea din aer mai eficient decât fluidele convenționale, care afectează stratul de ozon.

Deși încă mai folosesc unele dintre aceste gaze – cu excepția clorofluorocarburilor, pe care multe țări le-au interzis – ei spun că o fac în cantități mult mai mici. În plus, această soluție promovează un sistem de stocare diferit, care ar trebui să îi permită să utilizeze mai puțină energie electrică în perioadele de vârf.

“În prezent, ne așteptăm la o reducere a emisiilor de echivalent CO2 de 3 până la 5 tone pe an pentru fiecare unitate de aer condiționat Blue Frontier”, spune John Hingley, vicepreședinte al operațiunilor.

El adaugă că această reducere va proveni dintr-o combinație de reducere a emisiilor datorată economiilor de energie și reducerii utilizării de agenți frigorifici. Noile aparate de aer condiționat ar putea fi comercializate pentru un număr limitat de clienți în 2023 și 2024, înainte de o lansare mai largă în 2025. Cu toate acestea, nu vor economisi energie.

Miliardarul Bill Gates a promis din nou că își va dona averea, adăugând că în cele din urmă va “dispărea” de pe lista bogaților lumii.

Această declarație a fost făcută în momentul în care cofondatorul Microsoft a anunțat că va face o donație de 20 de miliarde de dolari către fondul organizației filantropice pe care o conduce împreună cu fosta sa soție Melinda.

Al patrulea cel mai bogat om din lume a declarat că are “obligația” de a-și returna resursele către societate. Gates s-a angajat pentru prima dată să își doneze averea în 2010, dar de atunci valoarea sa netă s-a mai mult decât dublat.

În prezent, el valorează 118 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes, dar această valoare va scădea semnificativ după ce, în luna iulie, va face o donație către Fundația Bill și Melinda Gates, fondul de caritate pe care l-a înființat împreună cu fosta sa soție în anul 2000.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Bill Gates a declarat că fundația își va crește cheltuielile de la 6 miliarde de dolari pe an la 9 miliarde de dolari până în 2026, din cauza recentelor “eșecuri globale”, inclusiv pandemia, Ucraina și criza climatică.

scroll to top