Închide

Bio-confuzia Lidl. Un angajat al retailerului german rupe tăcerea. Trucuri și promisiuni false

Avatar
Lidl Bio

Foto: Lidl

Timp de citire: 3 minute
  • Trucurile și promisiunile false pe care magazinul de tip discount Lidl le folosește pentru a-și păcăli clienții și a obține mai mult profit ies la iveală în urma dezvăluirilor unui fost angajat, director de marketing al companiei în Germania.
  • Secretele Lidl sunt subiectul documentarului ZDF “Lidl: Die Insider”, iar pe lângă etichetele extrem de asemănătoare ale produselor proprii Lidl care copiază mărci binecunoscute, aproape la limita legii, mai ies la suprafață și alte trucuri de vânzare ale gigantului de retail. 
  • De data aceasta, apar date revoltătoare despre produsele ecologice.

Lidl promite o calitate superioară și, conform propriei campanii publicitare, dorește să devină cel mai durabil magazin de reduceri. În reclamele sale, se folosesc multe produse de la Bioland, a căror imagine bună ar trebui să sporească încrederea în produsele ecologice de marcă proprie ale Lidl, potrivit documentarului ZDF. Dar fostul șef de marketing de la Lidl dezvăluie ce anume se ascunde în spatele ofensivei bio.

Ce este Bioland?

Lidl a încheiat un parteneriat cu Bioland în 2019.

Bioland este cea mai importantă asociație pentru agricultura ecologică din Germania. Aproximativ 8.700 de fermieri, grădinari, apicultori și viticultori produc în conformitate cu standardele Bioland. În plus, peste 1.400 de procesatori, cum ar fi brutării, fabrici de lactate, măcelării, restaurante și comercianți, sunt parteneri Bioland. Aceștia acționează ca o comunitate de valori comune în beneficiul umanității și al mediului.

Compania garantează standarde ecologice ridicate, deoarece produsele Bioland sunt produse fără pesticide și fără inginerie genetică, acestea nu provin din creșterea pe scară industrială, susțin o agricultură prietenoasă cu animalele și protecția climei, iar produsele provin exclusiv din Germania sau din Tirolul de Sud/Alto Adige (Italia).

Oricine face cumpărături în mod regulat de mărci organice sau în piețele ecologice știe cât de mult trebuie să plătești pentru alimentele bio. Acest lucru este problematic pentru un magazin de tip discount precum Lidl, care își se bazează pe reclama la produse-tractor cu prețuri mici. În acest scop, retailerul german a fost creat brandul ecologic intern “Bio Organic”, o marcă proprie care creează confuzie.

Bio Organic, confuzie intenționată cu Bioland

Potrivit fostului director de marketing de la Lidl, produsele “Bio Organic” sunt făcute în mod deliberat pentru a fi similare din punct de vedere vizual cu produsele Bioland. Lidl folosește ambele sigilii ecologice pe propriile produse, astfel încât etichetarea devine confuză. Clienții care nu se uită cu atenție ar recunoaște cu greu diferența și ar crede că achiziționează un produs Bioland.

Angajatul spune că produsele Bio Organic îndeplinesc doar cerințele minime privind etichetarea bio.
Astfel că marca proprie ecologică a Lidl garantează, de obicei, doar standardul ecologic minim al UE. În plus, potrivit documentarului ZDF, puținele produse Bioland sunt adesea amestecate pe rafturi cu produsele de marcă proprie “Bio Organic”.

“În comparație cu produsele Bioland de înaltă calitate, acestea sunt mai ieftine, atât la achiziția de către retailer, cât și la vânzarea spre populație. Lidl a vrut să își încurce clienții cu acest truc”, continuă fostul director de marketing al Lidl.

Aplicația Lidl Plus, nesigură

La fel ca multe alte lanțuri de supermarketuri, cum ar fi Aldi și Rewe, Lidl se bazează din ce în ce mai mult pe ofertele digitale. Clienții pot folosi aplicația pentru a obține reduceri și produse gratuite. În plus, în aplicația Lidl Plus, bonurile de casă pot fi înlocuite cu un bon de casă digital în aplicație.

Un client al unei sucursale Lidl din Germania a raportat politiei o problemă gravă. Este vorba despre consecințele dureroase pentru clienții al căror cont din aplicație a fost spart. El și-a descris problema pe Facebook și i-a avertizat și pe alți clienți cu privire la posibilitatea de a pierde până la câteva sute de euro.

scroll to top