Bio, organic, ecologic | Cine deține supremația în agricultura ecologică europeană?
Peste 15% din întreaga suprafață agricolă a Italiei este dedicată producției ecologice, comparativ cu media Uniunii Europene, unde suprafața cultivată organic este de 7,5%, conform ItalianFood.net. Europa accelerează agricultura ecologică, în conformitate cu liniile directoare ale noului pact de mediu care are ca scop reducerea tot mai intensă a utilizării substanțelor chimice în agricultură.
Toate acestea având în vedere obiectivul stabilit de acordul verde european, celebrul deja Green Deal: creșterea suprafeței cultivate cu agricultură ecologică în Uniune la 25% în următorii 10 ani. Pentru a face acest lucru, într-un sector în care Italia este deja liderul cu peste 15% din întreaga suprafață agricolă dedicată, comparativ cu media UE de 7,5%, Comisia Europeană a stabilit un buget specific de 40 de milioane de euro începând cu 2021, care să fie utilizat ca parte a programelor de promovare a produselor europene în străinătate.
Bugetul va contribui la finanțarea inițiativelor de promovare și a campaniilor de informare pentru a sensibiliza consumatorii cu privire la calitatea produselor ecologice. Sectorul, așa cum a subliniat comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski, „va fi un aliat-cheie în tranziția pe care o promovăm către un sistem alimentar mai durabil și o mai bună protecție a biodiversității noastre”.
Între timp, însă, Comisia UE a propus să amâne intrarea în vigoare a noii legislații privind agricultura ecologică cu un an la 1 ianuarie 2021 din cauza urgenței pandemice. Acest regulament a fost aprobat în 2018 și contestat de Italia, deoarece nu recunoaște restricțiile obligatorii asupra reziduurilor de pesticide aplicate de producătorii italieni, penalizând astfel într-un fel conducerea și excelența agriculturii ecologice italiene.