Închide

Blocajul de pe A3: Se relicitează tronsonul Chețani – Câmpia Turzii, abandonat de Straco

Avatar
Chetani C Turzii

Imagine de pe șantierul tronsonului Chețani - Câmpia Turzii din martie 2021. Sursa foto: Asociația Pro Infrastructura.

Timp de citire: < 1 minut

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat în această dimineață, pe pagina lui de Facebook, că a fost lansată licitația pentru finalizarea lucrărilor pe problematicul lot 3 Chețani – Câmpia Turzii, parte din Autostrada Transilvania.

Contractul pentru tronsonul cu probleme fusese semnat în 2015 cu compania românească Straco, pentru suma de circa 280 de milioane de lei (45% din valoare estimată la licitație, de 620 de milioane de lei). După șase ani de la semnare, stadiul lucrărilor ajunsese la mai puțin de 40%, în condițiile în care constructorul intrase în insolvență.

În luna martie, CNAIR a reziliat contractul cu Straco, însă Tribunalul București a decis să suspende rezilierea contractului la puțin timp după aceasta, până la judecata pe fond.

”După un «progres» de numai 1% în 5 luni, Compania de drumuri a ajuns la soluția pe care a încercat să o evite până acum, dar care devenea singura opțiune fezabilă pentru avansarea lucrărilor – a reziliat contractul, cu intenția de a relicita urgent proiectul”, explică Drulă pe Facebook.

Potrivit ministrului Transporturilor, în această lună situația s-a deblocat, după ce a fost admisă cererea creditorilor de declarare a falimentului antreprenorului, care și-a pierdut astfel capacitatea de folosință. În această situație, CNAIR a putut să notifice încetarea de drept a contractului și să organizeze cât mai rapid noua licitație.

Tronsonul cu probleme se întinde de la Chețani la Câmpia Turzii, are 15,7 kilometri și nu pune probleme deosebite în ceea ce privește execuția, din punct de vedere tehnic.

scroll to top