Închide

Prețul gazelor naturale la BRM a crescut de 4,43 ori în ultimul an. Se anunță scumpiri în lanț

Avatar
Blaze blue blur bright

Fotografie de Pixabay pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

O analiză a cotațiilor gazelor naturale marfă în ultimul an, prezentată de Asociația Energia Inteligentă (AEI), scoate în evidență o creștere de 4,43 ori a prețului gazelor naturale marfă în această perioadă – adică gazele naturale vândute la Bursa Română de Mărfuri (BRM). Această creștere a prețului gazelor naturale va aduce scumpiri în lanț la toate produsele, creșteri care probabil vor fi cuprinse între 10 – 30%, precizează AEI.

Tranzacțiile realizate pe BRM cu vânzare în semestrul II 2021, arată că această tendință a creșterii prețului va continua și în ultimul trimestru al acestui an, probabil atingându-se apogeul în primul trimestru din 2022, când prețul este posibil să depășească valoarea de 200 lei/MWh.

Această situație se reflectă și la nivelul prețului gazelor consumate de consumatorii casnici.

Astfel, toți consumatorii casnici care au trecut anul trecut în piața concurențială urmează să achite pentru următorul an prețuri mai mari cu 75 – 105%. Cu alte cuvinte, un consumator care locuiește într o casă a achitat în cea mai friguroasă lună a iernii trecute o factură de 778 lei, factura pentru iarna viitoare, 2021/2022, putând ajunge la 1592 lei.

”Având în vedere că mulți dintre consumatorii casnici au încheiat în urmă cu un an contracte în piața concurențială, contracte care urmează să expire în lunile iulie – septembrie 2021, consumatorii ar trebui să fie foarte atenți în aceste zile deoarece contractele în general dețin clauze de prelungire a contractului existent la prețul comunicat de furnizor printr-o simplă notificare, fără a mai fi necesară semnarea unui nou contract. Astfel, consumatorul se va găsi în situația de a achita aceste prețuri în următorul an, în lipsa alegerii unui alt furnizor”, atrag atenția autorii analizei.

Consumatorii trebuie să solicite de la furnizorul actual oferta de preț pentru noul an contractual, să-l compare cu ofertele de preț din comparatorul ANRE și, în situația în care identifică oferte mai bune, să aleagă un alt furnizor.

scroll to top