Medic infecționist: Valul al patrulea al pandemiei de coronavirus a început și în România
Valul al patrulea al pandemiei de coronavirus a început și în România, existând totuși o întârziere față de Europa, cum s-a întâmplat în toată pandemia, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.
“Din momentul în care în jurul nostru sunt țări din Europa care au această creștere, e clar că toți putem considera că am intrat în valul al patrulea. Nu știu dacă în valul patru sau într-o situație epidemiologică mai complicată. Nu există un lucru să se întâmple în România și altceva în alte locuri din Europa. Mergem împreună.
Este totuși o întârziere față de Europa, cum s-a întâmplat în toată pandemia, ceea ce nu înseamnă că nu vine (n.r. valul al patrulea). Până la urmă, ceea ce contează este să fie cu forme ușoare, care să nu presupună internare, complicații, etc.(…) A început valul patru și în România, sunt semnele care pregătesc situația”,
a declarat medicul Adrian Marinescu.
Acesta a precizat însă că nu trebuie să vedem valul patru ca pe o situație care devine explozivă, ci ca pe un trend ascendent, care vine peste tot în Europa.
Potrivit lui Adrian Marinescu, și la Spitalul “Matei Balș” se înregistrează
“o ușoară creștere a numărului de pacienți, dar probabil că în viitorul apropiat, și mai ales în august, această creștere se va vedea”.
“Este foarte greu de spus când va fi vârful acestui nou val. Ține de niște elemente dinamice. Nu cred că ar trebui făcut acum o prognoză, important este ce putem pregăti și ce putem face concret în perioada care urmează”,
a spus directorul medical al Institutului Matei Balș.
Întrebat dacă cei care se hotărăsc să se vaccineze acum mai pot evita acest val, medicul a răspuns:
“Cu siguranță, da! Cu cât o face mai repede, cu atât e mai bine. Nu avem nevoie de programări, putem să ne vaccinăm în orice moment și ar fi bine să o facem”.
În ultimele 24 de ore, în România s-au înregistrat 46 de cazuri noi de COVID-19, din 10.973 de teste efectuate, iar rata de infectare este de 0,41%.