Închide

Bloomberg întreabă, Isărescu răspunde: Care sunt cele mai mari riscuri pentru economia globală?

Avatar
Mugur Isarescu A3

Sursa foto: Antena 3.

Timp de citire: < 1 minut

Prestigioasă revistă americană Bloomberg a vrut să afle părerea unora dintre cei mai importanți experți și factori de decizie politică și financiară la nivel mondial cu privire la cele mai mari riscuri cu care se confruntă economia mondială în această perioadă.

Printre cei chestionați s-a numărat și guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, prezentat drept cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din lume. Iată răspunsul său:

Stagflația este cel mai mare risc economic. În anii ’70, eram un tânăr cercetător în domeniul economiei și îmi amintesc foarte bine acea perioadă de stagflație. La vremea aceea, a durat 10 ani. Șocul, cred, a fost puțin mai mare atunci. De la un preț al petrolului de 1 dolar pe baril am sărit la 10 dolari spre sfârșitul anului 1972. Din punctul de vedere al teoriilor economice, fiscale și monetare, nu poți depăși cu ușurință un șoc care declanșează atât inflația, cât și recesiunea. Cu toții încercăm să găsim soluții. Creșterea rapidă a dobânzilor la 16% până la 20% nu este una dintre ele, dar nici scăderea ratelor dobânzilor atunci când inflația este în creștere, așa cum fac unii dintre vecinii noștri de mai la sud. Probabil că această calibrare a unei politici fiscale corecte cu măsuri structurale ne-ar putea conduce într-o situație în care rata dobânzii cheie și rata inflației vor converge. Dar evitarea unei recesiuni va fi foarte greu de realizat la nivel global.

scroll to top