Jurnalistă Bloomberg: România a notificat NATO că vrea să-l propună pe Klaus Iohannis în fruntea Alianței

,
Autor:    -  
Klaus Iohannis 102
Foto: Klaus Iohannis Facebook

Timp de citire: 2 minute

Jennifer Jacobs, jurnalistă a publicației Bloomberg acreditată la Casa Albă, a anunţat într-un mesaj postat pe reţeaua X (fosta Twitter) că România şi-a anunţat intenţia de a-l propune pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO, transmite News.ro.

Informația privind intenția României a fost confirmată și de surse guvernamentale de la București.

Posibila propunere a României vine în ziua în care surse apropiate de Casa Albă susțin, pentru Reuters și Politico, sub protecția anonimatului, că SUA, dar și Marea Britanie și Franța, îl susțin pe premierul olandez Mark Rutte pentru înalta funcție de secretar general al Alianței.

”România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe preşedintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcţia de secretar general al NATO. (Asta) va complica efortul celorlalţi aliaţi de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris jurnalista.

Autorităţile de la Bucureşti nu au făcut încă niciun anunţ oficial în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a spus că, în prezent nu are date să comunice pe subiect:

”Cred că împreună cu dumneavoastră am văzut o dezvoltare a unui subiect, chiar în această după-amiază, despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziţie. Am fost întrebat şi de alţi colegi ai dumneavoastră, inclusiv care scriu pentru presa internaţională. Este un subiect de interes nu numai în România, evident, dar în clipa de faţă în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Chestionat cine face această nominalizare din partea României, el a răspuns:

”Acum nu cred că fiecare membru NATO trebuie să facă o nominalizare pentru Secretariatul General. La nivel de NATO, din câte ştiu eu, deciziile se iau în unanimitate. Sunt discuţii politice care nu se pripesc, mai ales că vorbim despre cea mai înaltă funcţie din această organizaţie esenţială, în special în contextul pe care îl trăim de astăzi şi o să vedem. Dacă vom avea informaţii publice despre asta, cu siguranţă le voi putea comunica”, a mai spus Constantin.

Secretarul general al NATO este o personalitate politică civilă, de rangul cel mai înalt, dintr-o țară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani.

Selecția se realizează prin consultări diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post. Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!