Bloomberg: SUA au avertizat Europa că Rusia s-ar putea pregăti de invadarea Ucrainei
Administrația Statelor Unite i-a avertizat pe partenerii din Uniunea Europeană cu privire la planurile Rusiei legate de o posibilă invadare a Ucrainei, în condițiile relațiilor tot mai tensionate dintre Moscova și Bruxelles pe două teme majore: criza migranților de la granița polono-bielorusă și criza aprovizionării cu gaze, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Washington-ul monitorizează cu atenție mobilizarea forțelor armate ale Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina, iar oficialii americani i-au informat pe omologii lor din UE cu privire la îngrijorări majore cu privire la o posibilă operațiune militară pe teritoriul Ucrainei, potrivit mai multor persoane familiarizate cu dosarul.
Potrivit acestor surse, este posibil ca informațiile, evaluările și dovezile pe care se bazează SUA nu au fost încă împărtășite cu autoritățile statelor europene. Orice decizie privind o reacție colectivă la acțiunile Rusiei ar putea să fie luată doar după analizarea acestor informații și dovezi, susține aceleași surse. Deocamdată, aceste informații nu sunt disponibile public, potrivit unor oficiali americani citați de Bloomberg.
Rusia declară că desfășurările militare de pe teritoriul său reprezintă o chestiune internă și neagă orice intenție ofensivă, acuzând în același timp SUA de acțiuni provocatoare ale navelor de război din Marea Neagră, despre care Moscova susține că s-au apropiat prea mult de teritoriul său în această săptămână.
Tensiuni similare au izbucnit și în primăvară, când SUA și NATO au acuzat Rusia că a dislocat până la 100.000 de soldați, alături de tancuri și avioane de război, în apropierea graniței cu Ucraina. Criza s-a atenuat după ce președintele american Joe Biden l-a sunat pe omologul său rus Vladimir Putin și i-a propus să se întâlnească în cadrul unui summit care a avut loc în iunie, în Elveția.
Casa Albă nu a comentat pe marginea informațiilor prezentate.
Semne ale tensionării relației UE-Rusia
Cele mai recente mișcări de trupe ale Rusiei către Ucraina l-au determinat pe directorul CIA, Bill Burns, să facă o vizită la Moscova la începutul acestei luni, având și o convorbire telefonică cu președintele Putin.
De asemenea, cancelarul german Angela Merkel i-a cerut miercuri lui Vladimir Putin să-și folosească influența asupra Bielorusiei, pentru a încerca dezamorsarea crizei de la granița polono-bielorusă, unde câteva mii de migranți din Orientul Mijlociu forțează granița pentru a intra în Polonia și, implicit, în UE. Putin a refuzat să intervină.
Merkel și Putin au avut o nouă convorbire telefonică joi, în care au discutat despre situația din Ucraina și din Bielorusia, potrivit unui comunicat al Kremlinului. Liderul rus a criticat presupusa utilizare de către Ucraina a unor drone de război, încălcând prevederile unui acord anterior, precum și activitatea militară americană în Marea Neagră.
Avertismentul SUA în legătură cu Ucraina vine pe fondul conflictului tot mai acut dintre Polonia și Bielorusia, un apropiat aliat al Rusiei, și al incertitudinilor care planează în privința creșterii livrărilor de gaz rusești către Europa, în ciuda angajamentului lui Putin de a accelera livrările începând din această săptămână. Pentru a grăbi lucrurile, Putin solicită autorităților europene de reglementare să aprobe cât mai repede punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, care va duce gaze rusești spre Germania, prin Marea Baltică, proiect criticat de SUA, în condițiile în care ar reprezenta un risc de securitate pentru Ucraina.
Ar vrea Rusia un război în Ucraina?
Potrivit unor surse apropiate Kremlinului, citate de Bloomberg, Rusia nu intenționează acum să înceapă un război cu Ucraina, deși Moscova ar putea să își dorească să demonstreze că este gata să folosească forța armată, în caz de nevoie.
O ofensivă armată este, totuși, puțin probabilă, întrucât trupele ruse s-ar confrunta cu o opoziție publică puternică la Kiev și în alte orașe ucrainene, însă există un plan bine pus la punct prin care Rusia poate răspunde la provocările venite din Ucraina, potrivit unui alt oficial.
În timp ce Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Bielorusiei, din cauza crizei migranților de la granița polono-bielorusă, despre care europenii spun că este provocată de Aleksandr Lukașenko, președintele de la Minsk a amenințat joi că ar putea opri fluxul de gaze printr-o conductă importantă care traversează teritoriul bielorus și care transportă gaz rusesc către UE, în cazul în care Polonia va decise să își închidă complet granița.
”Le-aș recomanda conducerii Poloniei, lituanienilor și altor oameni fără cap să se gândească înainte de a vorbi”, a spus el.
Vicepreședintele SUA Kamala Harris și președintele francez Emmanuel Macron au discutat pe larg despre Ucraina în timpul unor discuții prelungite care au avut loc miercuri, la Paris, potrivit unui oficial american, care a adăugat că Bielorusia face parte din același context de securitate.
Dinspre oficialii americani, au apărut în această săptămână acuzații la adresa Rusiei potrivit cărora Moscova ar fi orchestrat criza migranților dintre Bielorusia și Polonia / statele baltice, pentru a încerca să destabilizeze regiunea.
Oficialii ruși au respins acuzațiile:
”Rusia nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă la granița dintre Belarus și Polonia”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a adăugat că, deși Statele Majore ale armatelor SUA și Rusiei se află într-un contact direct și constant, prezența navelor marinei americane în Marea Neagră, aproape de țărmurile Rusia, este ”cu adevărat o chestiune de mare îngrijorare” pentru Vladimir Putin.
Ucraina, în alertă
Surse de la Bruxelles susțin că informațiile pe care oficialii americani le-au comunicat la cele mai recente întâlniri omologilor europeni despre pregătirile Rusiei au fost ”neliniştitoare”. Pe de altă parte, spun sursele, nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei, care ar putea fi următoarea sa mișcare sau când.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba s-a întâlnit miercuri la Washington cu secretarul de stat american Antony Blinken, părând să sugereze că oficialul american i-a comunicat unele informații noi. De altfel, într-o declarație de după întâlnire, Blinken a spus că SUA nu poate cunoaște cu exactitate planurile și intențiile Moscovei:
”Preocuparea noastră majoră o reprezintă faptul că Rusia ar putea face greșeala gravă de a încerca să facă din nou ceea ce a făcut în 2014”.
Totodată, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, care monitorizează situația din estul Ucrainei, conform unui acord încheiat în 2015, a anunțat miercuri că misiunea sa a înregistrat în ultima săptămână a lunii octombrie cele mai multe încălcări ale acordurilor de încetare a focului de mai bine de un an, din iulie 2020.
Potrivit Janes Information Services, o companie specializată în informații militare și de securitate, recenta desfășurare a Rusiei a fost ascunsă de ochii publici, având loc adesea noaptea și fiind efectuată de unități terestre de elită, spre deosebire de dislocările de forțe din primăvară, care au avut loc la lumina zilei, fără vreo intenție de a le păstra secrete.
Miercuri seara, într-un discurs televizat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus:
”Sper că acum întreaga lume vede limpede cine dorește cu adevărat pacea și cine masează aproape 100.000 de soldați la granița noastră. Presiunea psihologică a Rusiei nu are niciun impact asupra noastră, serviciile noastre de informații au toate datele necesare, iar armata noastră este gata să răspundă oricând și oriunde.”