BNR a majorat dobânda de referință, prima oară din mai 2018, în încercarea de a stăvili inflația
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în ședința de astăzi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,25% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021. Este prima majorare din ultimii aproape 3 ani și jumătate, din 8 mai 2018, moment din care rata dobânzii de referință a scăzut continuu. Cea mai recentă scădere a acesteia a avut loc în ședința din ianuarie, când a fost redusă de la 1,5% pe an la 1,25% pe an.
În aceeași ședință, BNR a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi creşterea ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.
În explicațiile oferite pieței, BNR notează că rata anuală a inflației a urcat în iulie 2021 la 4,9%, de la 3,94% în iunie, iar în august la 5,25%, considerabil deasupra limitei superioare a intervalului țintei și ușor peste nivelul prognozat.
Creșterea a fost determinată și în acest interval aproape integral de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de majorarea considerabilă a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice în luna iulie, și într-o mai mică măsură de continuarea scumpirii combustibililor, preponderent pe seama categoriei non-benzină și motorină.
BNR a hotărât, totodată, păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
În ultimele săptămâni, și indicele ROBOR a crescut constant, iar luni a fost cotat la 1,81%, un record al ultimelor 9 luni.
Pentru analiștii din piață, decizia nu a venit ca o surpriză, majoritatea acestora anticipând mișcarea BNR. De altfel, estimările analiștilor arată că, din cauza inflației în creștere, BNR va majora de două ori dobânda de politică monetară în următoarele 12 luni, ceea ce înseamnă credite mai scumpe pentru companii, populație, dar și costuri mai mari de finanțare pentru stat.