Închide

BNR: Datoria publică a României, creștere alarmantă în primele 9 luni ale anului

Avatar
scissors, money, salary

Fotografie de klimkin pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

România s-a îndatorat cu încă 10 miliarde de euro în primele 9 luni ale anului. Datoria publică a ajuns la aproape 50 de miliarde de euro la finalul lunii septembrie și va continua să crească o dată cu deficitul bugetar. Sunt bani care trebuie returnați, cu dobandă, în anii următori, indiferent de cum vor evolua economia și veniturile bugetare.

Datoria publică a crescut cu 25% în mai puțin de un an, arată cele mai noi date ale Băncii Naționale a României, informează TVR.

Datoria publică înseamnă o povară financiară viitoare pentru noi toți.

Dacă împărțim această sumă la populația țării, rămânem fiecare cu aproape 2.500 de euro, plus dobânzile, de achitat în viitor, din taxele și impozitele plătite. Bani care nu vor putea fi folosiți pentru investiții sau cheltuieli curente, ci vor merge către creditorii de azi.

Ministerul de Finanțe a lansat în acest an emisiuni de obligațiuni în valoare de 6,3 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari și a împrumutat direct alte căteva sute de milioane de euro.

Nevoia de bani a fost determinată în mare măsură de criza provocată de pandemie, spune ministrul Finanțelor.

La finalul anului, datoria publică ar urma să ajungă la 42% din PIB, spune ministrul, de la circa 35% în 2019.

Ministerul Finanțelor vrea ca anul viitor să reducă deficitul bugetar cu un punct procentual printr-o colectare mai bună, astfel încât nici datoria publică să nu mai crească la fel de accentuat ca în 2020.

scroll to top