Închide

Boloș: România nu trebuie să elimine pensiile speciale. Trebuie căutată o soluție de mijloc

Avatar
Marcel Bolos

foto: guvernare.net

Timp de citire: < 1 minut

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat în ședința de Guvern de miercuri că România nu trebuie să elimine pensiile speciale, deoarece ele sunt peste tot în Uniunea Europeană.  

În acest sens, ministrul a susținut că în fața Comisiei Europene trebuie clarificat că în România nu sunt pensii speciale, ci ocupaționale sau de serviciu.

“România nu se poate comporta ca o țară sălbatică. Pentru că aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale.

Nu suntem țara din UE care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim printre puținele, sau singura țară din Uniunea Europeană care să eliminăm.

Trebuie căutată o soluție de mijloc și trebuie un mecanism care trebuie să fie echilibrat, nici să cădem în extrema aia în care să zicem pensiile speciale să fie eliminate.

Cred eu că o cale de mijloc este necesară ca să ieșim din acest impas. Prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanță între conținutul jalonului și prevederile din legislația națională. Așa cum arată acum decizia Comisiei noi ca stat membru putem spune că noi în legislația națională, nu avem  (n.red de pensii speciale), avem pensii ocupaționale, pensii de serviciu și acesta este primul lucru pe care trebuie să îl avem cu Comisia. Și este important ca la nivelul politic acest lucru să se discute. Nu cred că vreun guvern sau parlament din UE ar lua o astfel de decizie”, a declarat Marcel Boloș, citat de Digi24.

România are de îndeplinit un jalon din PNRR care prevede alinierea tuturor pensiilor speciale la nivelul contributivității până la finalul acestui an.

scroll to top