Bruxelles-ul apelează la HERA, regina zeilor și a oamenilor, pentru a lupta cu viitoarele pandemii
Comisia Europeană va prezenta în această săptămână o nouă autoritate la nivelul Uniunii Europene care va avea drept scop pregătirea blocului comunitar pentru viitoarele crize sanitare, prin dezvoltarea și implementarea de ”contra-măsuri medicale”, potrivit unor documente consultate de publicația Euractiv.com.
Sarcinile și competențele noii Autorități de Pregătire și Răspuns la Urgențele Sanitare (Health Emergency preparedness and Response Authority – HERA) vor fi detaliate într-o decizie a Executivului de la Bruxelles, care va fi discutată astăzi într-o ședință a Colegiului Comisarilor, urmând ca propunerea să fie adoptată oficial joi, pe 16 septembrie, când aceasta ar urma să fie prezentată oficial.
Anunțată deja din luna februarie, ca intenție, HERA va deveni un actor cheie în consolidarea capacității Europei de a preveni, a detecta și a răspunde rapid la urgențele sanitare transfrontaliere.
”COVID-19 nu va fi ultima situație de urgență în materie de sănătate publică din lume și nici nu va fi neapărat cea mai gravă”, scrie executivul UE în documentele consultate de publicația citată, Comisia subliniind importanța îmbunătățirii pregătirii în vederea abordării ”riscurilor continue, tot mai mari, legate nu doar de pandemii, dar și de amenințări diverse, precum bioterorismul.”
Anunțul despre înființarea HERA, care va deveni pe deplin operațională până la începutul anului 2022, după o scurtă fază de tranziție, ar putea fi unul dintre principalele puncte importante pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, le va cuprinde în cadrul discursului privind starea Uniunii, care va fi prezentat miercuri în plenul Parlamentului European.
În linii mari, noua autoritate va fi responsabilă cu ”dezvoltarea, producția, achizițiile și distribuția echitabilă a principalelor contra-măsuri medicale”.
Vaccinurile, antibioticele, echipamentele medicale, antidoturile chimice, medicamentele, testele de diagnostic și echipamentele individuale de protecție, printre care mănușile și măștile de protecție, sunt enumerate drept ”contra-măsuri medicale”, în propunerea Comisiei.
Principalele misiuni ale HERA vor fi consolidarea coordonării dintre UE și statele membre, atât în ceea ce privește pregătirea, cât și răspunsul efectiv la criză, precum și abordarea vulnerabilităților și a dependențelor strategice din cadrul UE legate de dezvoltarea, producția, achizițiile publice, stocarea și distribuirea contra-măsurilor medicale.
HERA va avea două moduri operaționale diferite, în funcție de desfășurarea crizelor sanitare: perioada de pregătire, respectiv perioada de criză propriu-zisă.
În ”faza de pregătire”, noua agenție va direcționa investițiile și activitățile înspre consolidarea prevenirii și pregătirii pentru viitoarele urgențe de sănătate publică. La activarea fazei de criză propriu-zisă – ”faza de urgență” – se instituie un Comitet special pentru criza sanitară respectivă, care va coordona acțiunile urgente care constituie răspunsul la criză. Această ”fază de urgență” va include și un mecanism de monitorizare și inventariere a contra-măsurilor relevante pentru criza în curs, precum și finanțarea de urgență în vederea luării acestora.
HERA – Structura și modul de finanțare
Spre deosebire de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) sau de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), HERA nu va fi o agenție autonomă a UE, ci mai degrabă ”o structură în cadrul Comisiei Europene”. Ca atare, HERA ”va beneficia de întreaga gamă de instrumente și de expertiza financiară, de reglementare, tehnică și organizațională de care dispune Comisia, încă de la început”, potrivit documentelor citate.
”Operaționalizarea rapidă” a HERA, până la începutul anului 2022, este posibilă prin flexibilitatea dobândită de Comisie prin utilizarea instrumentelor și programelor existente în cadrul instituției, fără să necesite astfel modificări complicate în cadrul legislativ european.
Cu toate acestea, autoritatea va fi în contact strâns cu ECDC și EMA, principalele două agenții medicale ale UE, însă Comisia precizează, într-o anexă, că va fi extrem de importantă coordonarea dintre autorități și instituții, pentru a evita suprapunerea de sarcini și responsabilități.
”Operațiunile HERA necesită un buget semnificativ și pe termen lung”, se arată în documentul Comisiei.
Comisia a oferit deja noii agenții un buget orientativ de 6 miliarde EUR din actualul buget multianual al UE, o parte din acesta urmând să provină din fondul de 750 miliarde EUR al UE pregătit pentru răspunsul la criza COVID-19, NextGenerationEU.
Centrul de comandă al HERA va fi reprezentat de Consiliul său de Administrație, care va cuprinde experți ai Comisiei și reprezentanți de vârf în domeniul medical din statele membre, ambele părți contribuind la pregătirea comună a planificării strategice multianuale.
Documentul mai arată că reprezentanții agențiilor și organismelor UE vor fi invitați să participe în calitate de observatori la ședințele Consiliului de Administrație.
Baza juridică a propunerii a declanșat deja critici din partea europarlamentarului Tilly Metz, din partea Grupului ”Verzilor”, care a criticat faptul că Parlamentul European a fost scurt-circuitat și scos din discuțiile și negocierile privind înființarea noii agenții.
”Toate domeniile cheie în care va interveni HERA sunt de competența Parlamentului European, așa că nu văd de ce doar Consiliul ar trebui să aibă un cuvânt de spus în privința noii agenții”, a spus Metz pentru Euractiv.com.
Ea mai spune că este posibil ca europarlamentarii să fi fost evitați în cadrul discuțiilor tocmai din cauza recentului lor apel pentru constituirea unor mecanisme transparente de monitorizare a fondurilor publice și de asigurare a unei agende strict bazate pe considerente de sănătate publică.