Închide

Guvernul Chinei i-a pus gând rău gigantului Alipay și vrea să îl fărâmițeze

Avatar
Alipay

Foto: PYMNTS.com

Timp de citire: 3 minute

Alipay, aplicația pe care un miliard de chinezi o folosesc pentru a face plăți, este fărâmițată de guvernul chinez. De ce este serviciul de plată extrem de popular și profitabil al Alibaba sub un asemenea control? Disputa dintre gigantul tehnologic Alibaba și guvernul chinez este încă în plină desfășurare.

Regimul este hotărât să reducă puterea companiei-surori financiare a Alibaba, Ant Financial, și să câștige mai mult control asupra companiei care acordă miliarde de împrumuturi atât persoanelor fizice, cât și întreprinderilor. La urma urmei, cu Alipay, Ant Financial – și prin extensie proprietarul AliExpress Alibaba – controlează unul dintre cele mai mari ecosisteme financiare din China.

Cu peste un miliard de utilizatori, aplicația Alipay este unul dintre cele mai utilizate sisteme de plată din țară. Puteți să-l comparați cu PayPal sau Bancontact, dar utilizat atât pentru cumpărături online, cât și pentru magazine fizice. Ant obține aproximativ aceeași cifră de afaceri – și din ce în ce mai mult – din acordarea de împrumuturi.

Comoditate digitală, gânduri în plus pentru Guvern

Prin Huabei, chinezii pot obține un tip de card de credit. Jiebei este un sistem popular pentru împrumuturi mici. Chinezii care solicită un împrumut la Ant îl pot face în totalitate digital, iar ratingul lor de credit este evaluat în câteva secunde, scrie Retail Detail.

Anul trecut, compania a acordat unul din zece noi împrumuturi negarantate din țară, cifră care i-a surprins atât pe prieteni, cât și pe dușmani. Având în vedere că Alibaba gestionează deja o multitudine de date prin intermediul platformelor de comerț electronic și divertisment ale companiei, riscul unei poziții excesiv de puternice este real. Și, desigur, împrumutarea banilor spre consum este întotdeauna riscantă.

Mai puțin credit de consum, mai mult credit social

Partidul Comunist Chinez a decis deja să-și intensifice controlul asupra Ant Financial prin numirea companiilor de stat și a băncilor de stat ca acționari de supraveghere, încă din primăvară. De asemenea, gigantului financiar i-a fost impusă o amendă masivă de 2,8 miliarde de dolari.

Mai devreme, partidul a atacat deja IPO-ul (oferta publică inițială) american planificat al lui Ant, în urma unor citate controversate ale fondatorului Alibaba, Jack Ma.

De altfel, este cunoscut faptul că președintele Xi Jinping a fost hotărât să reducă puterea celor mai importanți jucători de tehnologie din țară în ultimele luni.

Cu toate acestea, interesul guvernului chinez pentru Alipay merge și mai departe: sistemul de credit, în special, este de interes pentru guvern, care lucrează în prezent la un sistem de credit social. Vrea să recompenseze oamenii pentru un comportament bun și să-i pedepsească atunci când se comportă greșit printr-un sistem de puncte.

Cum va funcționa sistemul de credit social?

Ați ignorat un semnal roșu sau ați vorbit urât despre guvern? Scorul dvs. de credit scade. Sancțiunile posibile includ interdicția de călătorie și, da, refuzul unui împrumut.

Așadar, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Ant trebuie să predea acum datele utilizatorilor pe care se bazează deciziile sale de credit către o companie nouă și separată de evaluare a creditelor, care ar fi parțial deținută de stat.

Aplicația Alipay este acum și ea afectată, potrivit Financial Times. Guvernul cere ca Huabei și Jiebei să devină două aplicații independente, separate de platforma de plată Alipay. Integrarea ușoară a ambelor sisteme face firesc acum ca orice chinez să aplice rapid pentru un microcredit atunci când dorește să cumpere ceva, pe care apoi îl achită la fel de repede.

Ant menține în mod deliberat ratele dobânzilor scăzute, dar în acest fel, banii rămân în circulație constantă.

Doar că ideea Guvernului chinez este să-i punem o frână în viitor.

scroll to top