Închide

Franța vrea să dubleze activitatea în transportul feroviar de marfă. CFR Marfă, spre desființare?

Avatar
Cfr Marfa

Sursa foto: Club Feroviar.

Timp de citire: 4 minute

Potrivit unui anunț făcut luni de ministrul Transporturilor din guvernul francez, Jean-Baptiste Djebbari, Franța va investi 170 de milioane de euro pe an până în 2024 pentru a-și realiza obiectivul de dublare a activității sectorului de transport feroviar de mărfuri până la sfârșitul acestui deceniu, scrie Euractiv.com. În România, un document datat în luna mai, citat de publicația ieșeană 7 Iași, arăta că Guvernul de la București și-a asumat în fața Comisiei Europene desființarea CFR Marfă, utilizând drept scuză decizia de recuperare a ajutorului de stat acordat ilegal în 2013.

Acest ”angajament puternic și fără precedent” al Parisului ar trebui să ajute sectorul feroviar să dubleze volumul mărfurilor transportate în Franța până în 2030, un obiectiv al nou-votatei legi climatice, care ia în considerare faptul că transportul feroviar de marfă este mai ecologic decât cel rutier sau aerian.

Transportul feroviar de marfă ”produce mai puțin zgomot, provoacă mai puține accidente, mai puțină poluare, mai puține blocaje și mai puține emisii de gaze cu efect de seră”, a declarat Djebbari presei.

Cele 170 de milioane de euro promise anual vor acoperi 50% din taxele plătite în prezent de operatorii de transport feroviar de marfă către rețeaua SNCF.

Anunțul face parte dintr-o strategie mai amplă, aflată în vigoare începând cu 2015: o sumă de 3,5 miliarde EUR au fost astfel alocată unui program care sprijină reînnoirea trenurilor și a serviciilor între marile orașe franceze până în 2027.

Alte 4,7 miliarde EUR au fost incluse în cadrul PNRR-ului francez, pentru îmbunătățirea calității rețelei feroviare și pentru dezvoltarea, printre altele, a ofertei de trenuri de noapte pentru pasageri, ca alternativă ecologică la călătoriile cu avionul.

7 Iași: Guvernul pregătește lichidarea CFR Marfă

Un document intrat în posesia publicației ieșene în luna mai a acestui an arăta că Guvernul și-a asumat, în secret, în fața Comisiei Europene, lichidarea companiei care are în prezent aproape 5.000 de angajați.

Este vorba despre o scrisoare a Comisiei Europene, datată pe 11 mai 2021, trimisă către Reprezentanța permanentă a României la Uniunea Europeană. Folosind drept scuză decizia de recuperare a ajutorului de stat ilegal acordat în 2013 sub forma unor facilități, guvernanții au elaborat un plan care are ca finalitate dispariția de pe piață a CFR Marfă și lăsarea în exclusivitatea operatorilor privați a sectorului de transport marfă pe calea ferată.

Într-o primă fază, în cadrul restructurării din concordatul preventiv, actuala conducere a CFR Marfă va da afară 1.400 angajați.

7 Iași specula că deciziile conducerii CFR Marfă apăreau suspecte, în contextul în care directorul companiei, Mihai Frăsinoi, a fost în ultimii ani director general al competitorului Unicom Tranzit, iar fratele său face parte din conducerea altui mare operator, DB Schenker.

Concret, Guvernul pregătea transferul patrimoniului CFR Marfă și al contractelor către operatorii privați. CFR Marfă va transfera către Rofersped SA (societate la care CFR Marfă deține 98% din acțiuni) o parte din patrimoniu, sub formă de majorare de capital, dar și o parte dintre contracte. Rofersped va prelua doar 41% din volumul transportat de CFR Marfă, restul contractelor fiind cedate deliberat către competitorii privați, scriu jurnaliștii ieșeni.

În același timp, active importante ale societății vor fi date și ele în plată Ministerului Transporturilor. Aceste clădiri și terenuri în valoare de zeci milioane de euro vor fi apoi introduse în capitalul social al aceleiași Rofersped, care va deveni un nou CFR Marfă și care va fi privatizată.

În conformitate cu planul de recuperare actualizat, CFR Marfă și-ar transfera mai întâi acțiunile deținute la Rofersped către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, ca parte a ajutorului ilegal recuperat în natură. Ulterior, ministerul respectiv ar transfera activele recuperate de la CFR Marfă către Rofersped în schimbul capitalului propriu.

În documentul transmis, autoritățile române s-au angajat să privatizeze Rofersped după ce acesta primește activele necesare de la CFR Marfă. Autoritățile au explicat în document că planul de recuperare actualizat ar avea loc în diferite faze. Într-o primă fază, autoritățile române ar recupera în natură o parte din ajutorul ilegal în contextul procedurilor în curs de pre-insolvabilitate a companiei CFR Marfă. Într-o a doua fază, după finalizarea recuperării parțiale în natură, autoritățile române ar lichida CFR Marfă, care și-ar înceta activitățile și ar ieși de pe piață, potrivit publicației ieșene.

Documentul nu a fost confirmat oficial de autoritățile române.

Cătălin Drulă, la plecarea din minister, despre CFR Marfă

Subiectul CFR Marfă, companie de stat a cărei lichidare este solicitată de către Comisia Europeană dacă nu va fi în stare să returneze un ajutor de stat consistent, nu a figurat, săptămâna trecută, pe lista subiectelor abordate din proprie inițiativă de ministrul demisionar Cătălin Drulă, aflat la momentul bilanțului, la plecarea de la Ministerul Transporturilor, scria publicația de profil Club Feroviar.

Întrebat totuțși de jurnaliști, ministrul a dat câteva detalii privitoare la soarta companiei și la ce se mai poate face în continuare. În primul rând ministrul demisionar s-a declarat mulțumit de directorul general al companiei, Mihai Frăsinoi, și de rezultatele operaționale (cele ce nu includ cheltuielile cu dobânzile, penalitățile).

„Cu domnul Frăsinoi acolo, lucrurile au luat-o mult înspre bine, știti cum e ca ministru ai niște griji cu niște companii și când știi că e cineva care își face treaba ești mai liniștit, dincolo de situația ei grea istorică. E un cartof fierbinte. Un profesionist care a făcut o treabă excelentă. Ei sunt pe un rezultat operațional netru spre pozitiv deci în momentul de față CFR nu mai pierde bani ceea ce e prima pas al însănătoșirii”, a spus Cătălin Drulă.

Dinspre Comisia Europeană nu ar exista nicio noutate. „Dialogurile astea cu CE durează ani de zile” a spus Drulă întrebat dacă a venit vreun răspuns la schema avansată de România, anume plata ajutorului prin o dare în plată de active și o trecere a activității către o nouă companie de marfă.

Ministrul s-a întrebat retoric de ce anul trecut nu s-a contestat la CE decizia, ceea ce ne-ar fi scutit de plata penalităților și dobânzilor. Compania era condusă la acel moment de Traian Preoteasa, iar ministru era Lucian Bode.

Cătălin Drulă a reamintit că s-a aprobat cu dificultate un Memorandum privind soarta companiei în ședință de Guvern și că acum trebuie dată o Ordonanță de Urgență privind darea în plată a activelor.

scroll to top