Închide

Bulgaria: OMV și Lukoil – la cuțite, într-un scandal cu iz politico-economic

Avatar
Lukoil Burgas Refinery

Rafinăria Lukoil din Burgas. Sursa foto: NS Energy.

Timp de citire: 2 minute

Comisariatul pentru Protecția Concurenței (CPC) din Bulgaria a acuzat divizia bulgărească a companiei rusești Lukoil de abuz de poziție dominantă pe piața de combustibili, în urma unei investigații pornite după o plângere a OMV Bulgaria, anunță publicația Euractiv.

Decizia autorităților împotriva lui Lukoil a fost luată rapid, concluzia fiind publicată la mai puțin de o săptămână după ce fusese anunțată demararea anchetei. De asemenea, decizia a fost făcută publică doar cu trei zile înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale, programate în acest weekend.

CPC a ajuns la concluzia că Lukoil Group deține cea mai mare infrastructură de depozitare și transport aferentă pieței de distribuție de combustibili, ceea ce îl face principalul jucător de pe piața de stocare a combustibililor pentru automobile.

”Companiile din grup au abuzat de poziția lor dominantă printr-o serie de acțiuni, inclusiv neprestarea de servicii de recepție și depozitare a carburanților în propriile antrepozite fiscale, restricționarea accesului la antrepozitele fiscale conectate la cele mai mari terminale petroliere offshore din țară și neasigurarea accesului la conductele petroliere ale grupului pentru transportul combustibililor importați”, a anunțat CPC.

Autoritățile au constatat că aceste practici fac parte dintr-o strategie de creare a barierelor în calea importurilor de combustibili.

Potrivit CPC,

”… aceste acțiuni restrâng concurența la primul nivel în lanțul de vânzare al produselor petroliere, în producția internă și în import, ceea ce permite companiei menținerea poziției de lider a Grupului Lukoil în țară la nivelurile en-gros și en-detail. Acesta este un abuz de poziție dominantă, atât în ​​conformitate cu legislația națională, cât și conform legislației Uniunii Europene, deoarece restricționarea importului în Bulgaria poate afecta semnificativ comerțul dintre statele membre”, a anunțat CPC.

Decizia poate fi atacată cu recurs în fața instanței administrative a Curții Supreme.

În urmă cu doi ani, guvernul lui Boyko Borissov a lansat o inițiativă de înființare a unei companii petroliere de stat care să intervină direct în sectorul comerțului cu combustibili și să vândă combustibili printr-o rețea proprie de benzinării. Ideea nu a fost niciodată realizată, în ciuda zecilor de milioane cheltuite în acest proiect și a modificărilor aduse legislației de resort.

Lukoil deține cele mai multe instalații de stocare a combustibililor lichid din Bulgaria, ceea ce permite companiei ruse să limiteze activitățile altor furnizori, care pot rămâne fără posibilitatea de a stoca combustibili importați la nivel local.

De asemenea, Lukoil Bulgaria operează cea mai mare rafinărie din Balcani, în apropierea orașului Burgas, de pe coasta Mării Negre.

scroll to top