Închide

Calitatea vieții în “orașul comoară”. Spațiile comerciale din centrul Clujului, ca după război

Avatar
Centru Cluj Luciana

Foto: Fostul restaurant ”Luciana”, care mai este folosit doar ca spațiu de antrenament pentru pasionații de grafitti. Oare nu-i poate amenda nimeni? Foto: Faclia de Cluj

Timp de citire: 4 minute

După evenimentele din decembrie 89, primele manifestări ale economiei de piață care au ocupat centrul orașului Cluj-Napoca au fost celebrele pe atunci ”buticuri”. Pentru ca acum mai multe magazine și localuri fie să își închidă porțile ani și ani de zile, fie, în cel mai fericit caz, să-și schimbe complet profilul, arată un material Făclia de Cluj.

Pentru un vizitator cu așteptări uriașe de la capitala Transilvaniei, pe măsura PR-ului propagat permanent de către primarul Emil Boc, sumedenia de spații abandonate sunt, cu siguranță, o apariție cel puțin șocantă. În centrul orașului, există o nedorită abundență de uși și geamuri murdare, mâzgălite cu așa-zise grafitti, unele efectiv lăsate în paragină, așa cum este cazul fostului restaurant de lângă Casa Armatei – pe vremuri se numea ”Luciana” – sau al magazinului ”Papirus”, aflat pe cealaltă parte a drumului, al cărei fațadă este măcar cumva ”împodobită” de un poster cu orașul vechi.

Nici ”Palabre”, cafeaneaua de vis-a-vis de Academia de Muzică, n-a avut o soartă mai bună: de ani de zile ușa de intrare este acoperită de gratii – iar lacătul a ruginit de mult.

Altele și-au pierdut de mult identitatea, nimeni nu mai știe ce era cândva acolo, chiar dacă la un moment spațiul fusese cât de cât modernizat.

Urbanism à la Cluj: termopane la clădiri vechi de sute de ani

După cum se vede, nici măcar termopanele nu le-au ajutat cu ceva. Care se potrivesc cu arhitectura acestei zone ca nuca-n perete. De ce să ne mai mirăm, când chiar Turnul Croitorilor, renovat și modernizat chiar de către municipalitate ”beneficiază” de asemenea dotări?

Dar acestea nu sunt singurele dărâmături din centrul galonatului oraș gazdă a multor festivaluri celebre. Spoiala este la tot pasul, iar lăcomia proprietarilor care țin prețul chiriilor extrem de sus face ca, pe zi ce trece, spațiile goale cu aspect părăsit să se înmulțească.

Și toate acestea împodobesc mijlocul unui ”oraș de 5 stele”, “orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții din România”, “orașul-comoară” sau “Capitala Transilvaniei” – asta ca să-l cităm pe vajnicul primar Emil Boc, atât de preocupat de estetica orașului încât tocmai s-a apucat în fatidica zi de vineri, 13 mai, să înlăture toate chioșcurile de difuzare a presei, de parcă acestea erau marea problemă de estetică urbană.

Centru renovat pe bani europeni, cu miros de second-hand

O altă notă caracteristică a centrului este mulțimea, grămada, adunătura nesfârșită de magazine second-hand. Pe celebrele artere comerciale Eroilor și Regele Ferdinand, ori în Piața Unirii, nu mai există niciun magazin ”de firmă”, însă e plin de inscipții gen ”second-hand” sau ”outlet”. Dacă cineva se va obosi să le numere sigur numărul lor trece de douăzeci-treizeci.

Cireașa de pe tort pare a fi fosta ”Dorna”, de unde clujeanul urban sadea, născut la maternitatea Stanca, mai putea cumpăra o brânză sau un iaurt cumsecade. Azi, din fostul magazin de lactate a mai rămas doar firma: înăuntru sunt țoale vechi. Poftă bună!

De la cafenea de satiră și umor, la ruină

Parcă toate magazinele mai răsărite au migrat spre periferie saau spre cartiere, și au preferat spațiile din mall-uri în detrimentul celor din buricul târgului. Nici măcar “Centralul” sau Sora Shopping Center (după cum pompos și penibil a fost botezat) nu o duc mai bine: la Central, etajul trei este închis de ani buni, iar la Sora etajul este gol cel puțin pe jumătate.

Totuși, ambianța este cât de cât înviorată de localurile și terasele din zonă, care, însă, au început să funcționeze în alte spații decât cele ”clasice”. ”Ursus” este închis de o grămadă de vreme, de ”Fetițele vieneze” nu mai știe nimeni nimic, ”Continentalul” se renovează și se tot renovează.

Chiar și ”Piazzetta”, deschisă în spațiul fostului magazin ”Fierul”, care părea a fi intrat cumva în gustul public, și-a tras obloanele. Se pare că în locul respectiv va fi deschis un magazin alimentar. Asta dacă nu cumva ”investitorul” se va răzgândi și ne vom trezi și acolo tot cu un vânzător de boarfe purtate, ce-i drept de import. Dar, poate clujeanul are noroc.

Primarul este ofuscat. Mereu. Cum adică nu-i fain la Cluj?

Până atunci să ne delectăm cu spusele celui mai iubit primar din România, conform celor care nu trăiesc în Cluj-Napoca. Moderatorul TVR Cătălin Ştefănescu l-a întrebat pe Emil Boc, în cadrul unei emisiuni din 2021, dacă ştie că de fiecare dată când spune metrou sau centură metropolitană cresc preţurile în Cluj-Napoca. Asta chiar dacă aceste proiecte sunt tot la nivel de intenție și par momentan irealizabile:

„Asta este economia de piaţă. Nu pot eu să reglez pieţele, le reglează economia. Eu nu sunt stăpân pe banii dvs şi dvs nu sunteţi stăpân pe banii, pe care eu îi am în buzunar. Până la urmă calitatea vieţii aduce toate elementele. Eu prefer să trăiesc într-un oraş în care oamenii să trăiască sănătos, prefer să trăiesc într-un oraş în care oamenii se respecta, care e sigur, în care îmi pot întemeia o familie şi să aibă locuri de muncă bine plătite. Decât să fim toţi săraci, prefer să fim mulţi şi bogaţi. Dorinţa mea este că dacă tot trăim, să trăim mult şi bine, nu mult şi sărac. Cred că putem face asta prin calitatea oamenilor în primul rând”, a replicat primarul Emil Boc.

Oamenii din Cluj-Napoca se schimbă însă cu o viteză uimitoare. Clujenii-sadea, educați în spirit urban, multietnic și proverbial de civilizați, sunt siliți să părăsească orașul din cauza prețurilor exorbitante la proprietăți. Nu contează că au copilărit aici, că au făcut școala la Racoviță, Coșbuc sau Ghibu, că s-au dat cu sania pe Aviator Bădescu sau pe dealurile de la Mercur ori de pe Slănic, sau că au intrat prin spărturile gardului la meciurile de pe bătrânul Moina. Ei sunt pur și simplu aruncați în ghetourile periferiei de către noua clasă cu bani (o bună parte bani negri, la pungă, cash, dar spălați la Cluj), care cumpără tot ce se poate la prețuri de Viena. Vin din Mureș, Maramureș, Alba, Sălaj, Bistrița, Hunedoara, Sibiu sau chiar de peste Carpați, în orașul cu cel mai bun PR din România. Dar cu o calitate umană din ce în ce mai discutabilă.

Asta și pentru că Primăria nu a construit nicio școală nouă de stat în 30 de ani, totul este la stadiul de desene, așa încât cartierul Zorilor și noile mari cartiere Europa și Bună Ziua își trimit odraslele la ACEEAȘI școală, aflată lângă, ironia sorții, blocul primarului… Trei cartiere mari la o singură școală. Educația este primordială! “Calitatea vieții”, nu-i așa?

Iar proprietarii de spații comerciale centrale țin steagul sus și așteaptă să închirieze pe bani și mai mulți aceleași maghernițe numite “spații comerciale ultracentrale de lux”.

scroll to top