Închide

Camera Deputaților | Dacă ”ai parcat ca un bou” pe trotuar, poliția îți va putea ridica mașina

Avatar
Ai Parcat Ca Un Bou

Sursa foto: Facebook / ”Ai parcat ca un bou”, Huși.

Timp de citire: 2 minute

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat de liderul USR Cătălin Drulă care permite ridicarea de către Poliția Rutieră a mașinilor parcat ilegal pe trotuare, acestea fiind astfel deblocate și redate pietonilor. Legea merge la promulgare, anunță News.ro.

Iniţiativa legislativă instituie posibilitatea ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar fără condiţia staţionării neregulamentare pe partea carosabilă.

”Acest proiect, iniţiat în 2019 pentru a corecta o inadvertenţă din Codul Rutier, a fost cerut de primari de toate culorile politice, care s-au confruntat şi se confruntă cu un fenomen extrem de nociv: blocarea utilizării trotuarelor. Sunt oameni în vârstă, persoane cu dizabilităţi, mame şi copii mici nevoiţi să meargă pe carosabil pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini. Au fost inclusiv cazuri grave când pompierii nu au putut ajunge să stingă un incendiu din cauza acestor autovehicule parcate ilegal. Iar Poliţia rutieră nu a putut înlătura aceste maşini în interpretarea legii de până acum. Trebuie să înţelegem că oraşele sunt pentru toţi, şi pentru pietoni, pentru vârstnici, pentru mame, pentru persoanele cu dizabilităţi, categorii care nu trebuie să fie ostracizate şi împiedicate să poată folosi străzile din oraşele în care trăiesc”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR, conform unui comunicat de presă al partidului.

În calitate de primă cameră sesizată, Senatul respinsese propunerea legislativă în şedinţa din 29 mai 2019.

Inițiativa a fost adoptată acum de deputați cu 232 de voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 29 de abțineri.

La dezbaterile proiectului de lege deputații AUR au anunțat că se abțin de la vot, pe motiv că proiectul de lege poate face loc ”multor abuzuri”.

”Doar în Bucureşti există aproximativ 1,4 milioane de autovehicule, la care se adaugă 500.000 aflate în tranzit, deci aproape 2 milioane de autovehicule la un număr de locuri de parcare de aproximativ 350.000. Ne aflăm într-o situaţie fără ieşire, de care sunt vinovaţi cei care au guvernat până acum, cei care au deţinut UAT-urile până acum, cei care au creat drumuri de 3, 4, 5 metri, drumuri pe care nu pot trece simultan nici măcar două maşini. Ne aflăm într-o situaţie imposibilă, pentru care nu sunt vinovaţi nici pietonii, nici conducătorii auto care sunt nevoiţi să-şi lase pe unde pot autovehiculele, ci cei care au guvernat până acum. Ca atare, ne vom abţine de la a vota o astfel de lege care sună bine, dar dă loc la foarte multe abuzuri”, a spus de la tribuna plenului deputatul AUR, Alin Coleşa.

În condițiile în care Camera Deputaților este forul decizional în această speță, proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

scroll to top