Închide

Când am putea călători în SUA fără vize? Ambasadorul României la Washington, optimism rezervat

Avatar
river, bridges, buildings

Fotografie de TobiasBrunner pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru susține că România vrea să schimbe strategia pentru a fi inclusă în Visa Waiver, programul american ce permite călătoriile fără viză în Statele Unite, și să demareze o campanie de conștientizare a publicului, astfel încât să nu mai fie atât de multe persoane respinse, potrivit Digi 24.

”Nu există niciun stat care să fi fost inclus în programul Visa Waiver de la o rată de respingere a vizelor de 10%, așa cum suntem noi acum, la sub 3 la sută într-un an fiscal, așa cum cere legislația americană”, a declarat Andrei Muraru.

Ambasadorul Andrei Muraru recunoaște că este un proces „foarte complex”, dar pe de altă parte, se declară optimist și crede că această campanie și-ar putea arăta roadele undeva spre orizontul anului 2024-2025.

Întrebat când ar putea merge românii în SUA fără să fie nevoiți să mai treacă pe la ambasadă sau la consulat pentru o viză, Andrei Muraru a spus:

”Dacă aș ști acest răspuns, vi l-aș da imediat, pe loc, și împreună ne-am pregăti intrăm pe teritoriul Statelor Unite fără viză, dar e, clar, un proces foarte complex”.

El a explicat că actuala legislația americană referitoare la programul Visa Waiver datează din 1986 și prevede, printre altele, ca rata de respingere a vizelor să fie sub 3% într-un an fiscal.

Autoritățile americane refuză viza din diverse motive – dacă de exemplu persoana respectivă a depășit durata de ședere în cazul unei vize deținute anterior, dacă prezintă documente neconforme, dacă a desfășurat activități ilicite, precum traficul de droguri etc.

În prezent, programul Visa Waiver, administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) în colaborare cu Departamentul de Stat, permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism, pentru șederi de până la 90 de zile, fără viză. În schimb, aceste 40 de țări trebuie să permită cetățenilor și rezidenților SUA să călătorească în țările lor pentru o perioadă similară fără viză, în scopuri turistice sau de afaceri.

Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească și alte cerinţe, legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor. Majoritatea statelor membre UE fac parte din acest program, dar nu și România.

În cazul României, principala piedică este legată de rata mare de respingere a vizelor. Rata de refuz a vizelor a fost în anul fiscal precedent (2020) de peste 10%.

”Să vedem și cifrele pe anul fiscal 2021, pentru că ele nu au venit. E clar că dacă nu facem nimic, nu se va întâmpla nimic, pentru că de 5 ani suntem blocați la această rată de respingere de aproximativ 9-10 la sută și nu a existat o scădere naturală, cum a existat în cazul Poloniei, de exemplu”, a mai spus ambasadorul României la Washington.

scroll to top