”Cântecul de lebădă” al lui Biden: India și China au încetat achizițiile noi de petrol rusesc
Obligați să își concentreze toată atenția pe doar doi clienți majori – China și India – producătorii ruși de petrol vor rămâne în curând și fără aceștia, fapt care va costa scump atât bugetele companiilor rusești de profil, cât și bugetul de război al țării. Deși petrolul contractat înainte de intrarea în vigoare a ultimului val de sancțiuni din mandatul lui Joe Biden la Casa Albă, pe 10 ianuarie, continuă să fie livrat și descărcat în porturi, numărul comenzilor noi a scăzut brusc, iar, în cazul Indiei, companiile de rafinare nu au mai plasat deloc comenzi pentru luna martie, arată date din piață, citate de agenția Reuters și de portalul independent rusesc The Moscow Times.
Vânzările de petrol rusesc pe piețele asiatice, cu livrare în martie au stagnat, relatează Reuters, citând informații de la traderi și date din satelit referitoare la traficul maritim al petrolierelor.
Situația se datorează crizei de petroliere disponibile, după ce noile sancțiuni americane au scos din piață peste 180 de nave din așa-numita ”flotă din umbră” a Rusiei. Totodată, costul navlosirii (închirierii) navelor nesancționate a crescut de câteva ori în acest răstimp.
Ca urmare, costurile pe care cumpărătorii de petrol rusesc prin conducta ESPO din Orientul Îndepărtat rusesc s-au mărit considerabil, ajungând chiar mai scump decât referința petrolului Brent, potrivit surselor Reuters de la traderii de petrol. În plus, participanții la piață se feresc să încheie noi tranzacții, în condițiile în care, pe lângă petroliere, sancțiunile au vizat și alte zeci de companii de trading rusești, inclusiv giganții Gazprom Neft și Surgutneftegaz.
Potrivit companiei de consultanță FGE, interdicția de a primi la chei nave sancționate, impusă de operatorul portuar chinez Shandong Port Group la începutul lunii ianuarie, precum și ultimul val de sancțiuni impuse de administrația Biden înainte de predarea puterii, intrate în vigoare pe 10 ianuarie, vor conduce la o scădere a volumului de petrol rusesc în rafinăriile din provincia chineză Shandong cu până la 1 milion de barili în viitorul apropiat.
În ultimii 3 ani, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, numeroase rafinării din Shandong au cumpărat cantități mari de petrol provenit din oleoductul ESPO din Orientul Îndepărtat rusesc.
”Importurile de țiței rusesc ale Chinei din Orientul Îndepărtat vor rămâne scăzute în următoarele săptămâni, după ce deja au scăzut la un nivel minim al ultimelor șase luni, la 717.000 de barili pe zi săptămâna trecută”,
spune Xu Muyu, analist senior la compania de cercetare Kpler.
În India, rafinăriile încă primesc petrol rusesc încărcat pe vase înainte de 10 ianuarie, dar această situație se va menține doar până la sfârșitul perioadei de tranziție, pe 27 februarie (decontarea tranzacțiilor trebuie finalizată până pe 12 martie). În continuarea acestei perioade, analiștii se așteaptă la o scădere la 450.000-500.000 de barili pe zi a importurilor, apreciază analiștii companiilor FGE și Rystad Energy.
Cantitatea reprezintă ceva mai mult de o treime din importurile de petrol ale Indiei din Rusia înainte de cel mai recent val de sancțiuni, transporturile zilnice medii perioada 15 decembrie 2024 – 12 ianuarie 2025 situându-se la 1,4 milioane de barili, potrivit datelor compilate de Bloomberg și publicate în urmă cu o săptămână.
Vetsa Ramakrishna Gupta, directorul financiar al uneia dintre cele mai mari rafinării de petrol din India, Bharat Petroleum, a declarat pentru Reuters, săptămâna trecută, că traderii de petrol nu au făcut nici o singură ofertă de livrare de țiței rusesc pentru luna martie:
”Traderii ne cer să așteptăm, iar noi așteptăm propunerile lor. Desigur, nu ne așteptăm la aceeași cantitate de marfă pe care am primit-o în decembrie și ianuarie. De obicei, traderii își trimit ofertele până în data de 15 a fiecărei luni, pentru a începe să încarce comenzile pentru luna următoare. Bharat Petroleum a primit în medie 16-17 transporturi din Rusia în fiecare lună, asigurându-ne astfel circa 35% din necesar. Deja în ianuarie au ajuns cu 3 nave mai puțin, iar în februarie și martie anticipăm noi reduceri de fluxuri.”
Liderul industriei indiene de rafinare, Indian Oil Corporation, a căutat alternative în piață și a cumpărat 6 milioane de barili de țiței american și african la o licitație, cantitate care se adaugă celor 10 milioane de barili pe care i-a contractat anterior, la începutul lunii ianuarie.
Petrolul non-rusesc a început deja să ajungă în terminalele asiatice, pentru a-l înlocui pe cel rusesc, supus sancțiunilor.
În februarie, companiile din regiune vor primi aproape 400.000 de barili de petrol pe zi provenit din Marea Nordului și din Kazahstan, relatează Bloomberg pe baza datelor privind circulația navelor petroliere care se îndreaptă spre Asia.
Surse din piață, citate de Bloomberg, dau drept exemplu o mare rafinărie din China, care importa în mod regulat petrol rusesc provenit din oleoductul ESPO și care a cumpărat petrol kazah pentru prima dată în ultimii mulți ani.