Capăt de drum pentru unul dintre cei mai cunoscuți retaileri britanici. Debenhams, în colaps
Retailerul britanic Debenhams urmează să se închidă definitiv, după ce eforturile de salvare ale lanțului de magazine, aflat în dificultate majoră pe fondul pandemiei, au eșuat, scrie BBC.
Toți cei 12.000 de angajați își vor pierde locurile de muncă, de îndată ce rețeaua de 124 de magazine va înceta să mai funcționeze.
Debenhams a intrat în procedura de administrare specială pentru a doua oară în aprilie, iar speranțele de salvare se bazaseră pe o posibilă ofertă de preluare din partea JD Sports. Dar, după ce lanțul de magazine de echipament sportiv a renunțat la ofertă, speranțele retailerului cu o istorie de 242 de ani de a se salva s-au văzut ruinate.
Personalul magazinelor a fost anunțat în această dimineață de faptul că toate magazinele se vor închide, iar ei își vor pierde locurile de muncă. Singura posibilitate de a continua ar fi aceea ca, pe parcursul procesului de lichidare, unele magazine să fie preluate de alți retaileri.
Compania Hilco, o firmă de restructurare specializată în lichidarea comercianților cu amănuntul, va începe de miercuri procedura de lichidare a stocurilor din unitățile comerciale.
Cu doar o zi mai devreme, o altă știre îngrijorătoare despre retailul britanic anunța că proprietarul magazinelor Topshop, Arcadia, a ajuns în procedură de administrare, punând în pericol 13.000 de locuri de muncă.
Geoff Rowley de la FRP Advisory, administrator comun la Debenhams și partener la FRP. a spus:
”S-au luat toate măsurile rezonabile pentru a finaliza o tranzacție care să asigure viitorul Debenhams. Cu toate acestea, peisajul economic extrem de provocator și incertitudinea cu care se confruntă industria de retail din Marea Britanie au împiedicat semnarea unei tranzacții viabile.”
Administratorii Debenhams au declarat că perspectivele unei restructurări a operațiunilor sunt ”extrem de incerte” și, prin urmare, au concluzionat cu regret că ar trebui trecut la lichidarea Debenhams în Marea Britanie, pe măsură ce vor continua să caute oferte pentru unele active sau părți ale business-ului.
Retailerul a operat deja disponibilizări încă din luna mai, circa 6.500 de locuri de muncă dispărând din schema de personal, în încercarea de a se menține pe linia de plutire.
Fostul președinte al lui Debenhams, Sir Ian Cheshire, a declarat pentru BBC că îi pare teribil de rău în special pentru angajații săi. El a mai spus că Debenhams a fost ”prins ca într-o cămașă de forță”, cu prea multe puncte de vânzare pe artere comerciale centrale și scumpe din marile orașe, cu contracte de închiriere pe termen lung, acesta fiind principalul motiv pentru care a ajuns într-o situație atât de gravă.
În România, Debenhams a funcționat sub formă de franciză, operată de compania Fashion Retail Two. În vara anului 2017, ultimele două magazine de pe piața românească au fost închise, după ce afacerile scăzuseră cu peste 10% în anul anterior.
Brandul britanic Debenhams revenise pe piaţă în 2015, după aproape doi ani de pauză, anterior magazinele fiind operate tot în sistem de franciză.