Marea Britanie trebuie să dezbată acum cu UE cererile privind garanțiile de concurență loială, pescuitul și soluționarea disputelor, pentru a agrea un acord privind noile legături comerciale până la „termenul strict” stabilit la sfârșitul lunii octombrie, a declarat miercuri negociatorul UE pentru Brexit, potrivit Reuters.
Michel Barnier a spus că Londra nu a demonstrat până acum suficientă flexibilitate și creativitate în acest sens. Dar el crede că o înțelegere privind o nouă relație care să înlocuiască deceniile de cooperare strânsă este încă posibilă, chiar dacă va fi dificilă.
„În toate aceste aspecte, partea britanică continuă să dezamăgească”, a spus Barnier la un seminar. „Nu sunt probleme tehnocratice. Sunt în joc zeci de mii de locuri de muncă și modalități de trai europene … siguranța și bunăstarea noastră, mediul, drepturile noastre fundamentale. “
Marea Britanie a devenit prima țară care a părăsit UE în ianuarie anul trecut și se află acum într-o perioadă de tranziție pentru a permite ambelor părți să convină asupra unui nou acord cu privire la orice, de la comerț, la securitate și până la cooperarea nucleară.
Barnier a declarat că guvernul primului ministru Boris Johnson evită cerințele UE de claritate cu privire la viitorul sistem de ajutor de stat al Marii Britanii și că nu va exista un acord fără o “înțelegere pe termen lung, echilibrată și sustenabilă” cu privire la pescuit.
„Cum putem încheia acordul nostru de parteneriat economic pe termen lung … fără a ști ce sistem de ajutoare de stat sau subvenții va pune în aplicare Regatul Unit, fără nicio asigurare că Regatul Unit nu își va folosi noua autonomie de reglementare pentru a denatura concurența cu noi în viitor?”, a spus Barnier într-un discurs organizat de un think tank irlandez.
„Suntem gata și vrem o înțelegere – dar nu cu orice preț. Nu vom fi de acord niciodată cu o înțelegere care să fie în detrimentul pieței noastre unice”.
Barnier a spus că, deși au existat unele progrese din partea britanică în punerea în aplicare a prevederilor unui acord anterior referitor la frontieră irlandeză, el este „îngrijorat și dezamăgit” de progresele generale insuficiente.
Echipa de negociere a UE se îndoiește că un acord poate fi agreat la timp pentru a fi aprobat la summit-ul celor 27 de lideri naționali ai blocului din 15-16 octombrie de la Bruxelles și Barnier a mai spus că termenul strict este sfârșitul lunii respective pentru a acorda suficient timp pentru ratificare până în 2021 .
„Nu mai avem timp de pierdut”, a spus Barnier.