Care au fost secretele succesului campaniei britanice de vaccinare, în opinia premierului?
Capitalismul și lăcomia. Acestea sunt cheile care au deschis calea spre succesul Marii Britanii în campania de vaccinare a populației, potrivit unei declarații a premierului Boris Johnson într-o întâlnire cu ușile închise pe care a avut-o cu membrii Parlamentului de la Londra, în care a lăudat eforturile companiilor farmaceutice care au reușit să dezvolte un vaccin în timp record, potrivit Reuters.
Comentariile, despre care a scris prima dată tabloidul The Sun, au fost făcute de Johnson în timpul unei întâlniri pe Zoom și ar putea inflama, o dată în plus, relațiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană, care are în vedere interzicerea exportului de vaccinuri în Marea Britanie.
“Motivul pentru care avem acest succes al vaccinărilor este capitalismul, este lăcomia, dragii mei prieteni”, scrie The Sun despre discuția cu parlamentarii conservatori, convocată pentru a le câștiga sprijinul în favoarea măsurilor de restricție pe care le vizează cabinetul său pentru stoparea infectărilor.
The Sun a scris că premierul a adăugat ulterior:
”De fapt, îmi cer scuze că am spus asta.”
Mai departe, Johnson a retractat și le-a cerut parlamentarilor în mod repetat să ”uite că am spus asta”. O sursă din interiorul discuțiilor, care a rămas anonimă, a declarat pentru The Sun că animozitățile dintre Marea Britanie și UE nu au fost pe agenda discuțiilor.
Cabinetul din Downing Street 10 a refuzat să comenteze pe marginea subiectului, iar ministrul de interne Priti Patel a declarat că nu a participat la întâlnire, deci nu știe ce s-a discutat.
”Primul ministru a subliniat de fiecare dată succesul major pe care l-am avut în ceea ce privește vaccinarea. Nu doar lansarea programului de vaccinare, ci și capacitatea noastră ca țară de a dezvolta vaccinul, precum și rolul pe care l-au avut în acest succes companiile farmaceutice, știința și tehnologia”, a spus Patel.
Marea Britanie relaxează treptat restricțiile în cadrul unui plan susținut de succesul campaniei naționale de vaccinare, în urma căruia peste 28 de milioane de persoane au primit o primă doză de vaccin.
Marți, un oficial al UE a declarat că Executivul de la Bruxelles va extinde competențele UE în blocarea potențialele exporturi de vaccin anti-COVID-19 către Marea Britanie și către alte zone cu rate de vaccinare mult mai mari, dar și în acoperirea situațiilor în care companiile farmaceutice întârzie livrările de vaccinuri față de programul de aprovizionare agreat anterior.