Închide

Care este averea fostei Regine a Marii Britanii? Elisabeta a II-a nu prinde topul bogaților

Avatar
Queen Elizabeth Ii

Foto: BBC.com

Timp de citire: 2 minute

Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii s-a numărat printre cele mai bogate femei din lume. Un articol recent al Celebrity Net Worth a arătat că averea exclusivă a suveranei se ridică la aproximativ 600 de milioane de dolari.

Deși suma este uriașă, Regina nu se afla în topul celor mai bogași oameni ai lumii, dar cu toate astea, Majestatea Sa s-a bucurat de un stil de viață la care mulți doar visează și de tot confortul, alături de întreaga familie. Totuși, averea estimată a făcut-o pe Regină cea mai bogată persoană din Marea Britanie, cu o valoare netă de 25 miliarde de dolari. La această sumă contribuie și fiul Reginei, Prințul Charles.

Tot cei de la Forbes susțin că aproape 150 de milioane de dolari din averea Reginei sunt moșteniți de la mama ei, însă suverana are și alte surse de venit.

Dar de unde provin banii reginei? 

Finanțele monarhiei britanice nu sunt publice, însă jurnaliștii Forbes au încercat să afle de unde provin banii Reginei. Aceasta a deținut mai multe proprietăți, cea mai mare fiind Palatul Buckingham, căreia i se adaugă Balmoral Estate în Scoția și domeniul Sandringham Estate. Cel din urmă fiind moștenit de la tatăl ei și are o valoare estimată la aproximativ 175 milioane de dolari.

Averea monarhiei britanice este mult mai mare. Multe dintre bunurile Reginei nu sunt proprietatea Familiei Regale, ci fac parte din două fonduri separate, ce reprezintă afaceri cu imobiliare. Este vorba de aproape 18 miliarde de dolari de la Crown Estate și 27 de milioane de dolari din fondul imobiliar Ducatul din Lancaster, care datează din anul 1265. Regina a încasat un venit anual numai din imobilele deținute de Crown Estate de aproape 1 miliard de dolari, potrivit informațiilor Forbes.

În același timp, portofoliul personal de investiții al reginei include și colecția de bijuterii și lucrări de artă de o valoare inestimabilă.

Prințul William și Prințul Harry, întreținuți de Regina Elisabeta

În ceea ce-l privește pe prințul Charles,  fiul cel mai mare al reginei Elisabeta, acesta nu este la fel de bogat ca și mama sa. Prințul de Wales, în vârstă de 70 de ani, își câștigă veniturile anuale din Ducatul din Cornwall, care administrează un trust imobiliar și obține 450 milioane dolari în active comerciale din Regatul Unit.

Produsele din Cornwall acoperă atât cheltuielile anuale ale prințului Charles, cât și ale celor doi fii și ale familiilor sale: Prințul William, Ducesa de Cambridge și cei trei copii ai lor, dar și prințul Harry, împreună cu soția lui, Meghan Markle, și copilul lor, Archie.

În 2018, familiile lui William și Harry au avut cheltuieli personale de 6,1 milioane de dolari, deși situațiile financiare oficiale ale Casei Regale Britanice nu detaliază în ce au constat aceste cheltuieli.

Cine a fost Elisabeta a II-a a Marii Britanii?

Regina Elisabeta a II-a a fost monarhul constituțional a șaisprezece tărâmuri ale Commonwealth-ului Națiunilor, formată din 53 de membri, șeful Commonwealth-ului și guvernator suprem al Bisericii Angliei. La momentul morții sale, 8 septembrie 2022, Regina Elisabeta a II-a a Angliei avea o avere netă de 600 de milioane de dolari.

Regina Elisabeta a II-a a domnit peste cele 16 națiuni care alcătuiesc Commonwealth of Realms, inclusiv Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfânta Vincent și Grenadine, Belize, Antigua și Barbuda și Saint Kitts și Nevis.

scroll to top