Care sunt condițiile de călătorie în țările preferate de români pentru concediu?
După un an în care foarte puțini au fost cei care au trecut granița, și aceia cu opțiuni limitate în ce privește destinațiile de vacanță, datorită vaccinării și a restricțiilor îndurate, vara aceasta începem să vedem un licăr al ”revenirii la normalitate”.
Însă situația rămâne volatilă. La acest moment nu se știe nici când va fi implementat și nici la ce va servi mai exact certificatul verde european. Companiile aeriene testează și ele un ”pașaport” de vaccinare. Plus că, în cazul creșterii cazurilor de Covid, fiecare stat poate impune oricând noi restricții.
Informațiile de mai jos sunt pentru cazul în care călătoriți din România. Dacă vă deplasați din alt stat, mai ales dacă e din afara UE, vă invităm să consultați site-ul Ministerului român de Externe, dar și pe cel al țării spre care vă deplasați.
Potrivit SpotMedia.ro, condițiile de călătorie din țările care sunt destinații de vacanță preferate de români sunt următoarele:
GRECIA
Din 14 mai 2021 Grecia a relaxat restricțiile COVID, pentru a da startul sezonului turistic.
La acest moment, cu mașina se poate intra în Grecia prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea (accesul prin cele două puncte de trecere a frontierei fiind posibil în intervalul 07:00-23:00). Cu avionul se poate ajunge pe orice aeroport din Grecia.
Este obligatoriu ca la intrare să prezentați:
- Un test COVID PCR cu rezultat negativ care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen sau o dovadă că sunteți vaccinați anti-COVID și au trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului.
- Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. Măsura testului PCR este valabilă pentru orice cetățean peste 5 ani.
- Grecia îi primește inclusiv pe cei vaccinați cu Novavax, Sinovac Biotech, Sputnik, Candino Biologics și Sinopharm.
- Formularul PLF – completat cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. Amenda în caz de necompletare este de 500 de euro.
- De menționat că e în vigoare măsura ca la graniță să fie efectuate aleatoriu teste rapide. Rezultatul se eliberează pe loc și e permis doar accesul persoanelor cu rezultat negativ.
Restricții în vigoare:
- Începând din 14 mai, Grecia permite călătoriile între regiuni și, chiar dacă autoritățile recomandă cetățenilor să își facă un test COVID înainte de a călători, acest lucru nu mai este obligatoriu.
- Nu mai este valabilă nici măsura care impune trimiterea unui SMS cu motivul deplasării.
- Circulația pe timp de noapte este interzisă în Grecia în intervalul orar 00:30-05:00. Restaurantele sunt deschise pentru exterior de la începutul lunii mai.
- Masca este obligatorie atât în spațiile închise, cât și în aer liber.
Autoritățile elene atrag atenția că pot decide instituirea de noi restricții de circulație în orice moment dacă evoluția situației pandemice o impune.
BULGARIA
Bulgaria este în ”situație de urgență epidemiologică” până pe 31 mai, urmând ca autoritățile să decidă apoi ce restricții vor mai păstra.
La acest moment, puteți intra în Bulgaria dacă:
- prezentați un document care atestă finalizarea de cel puțin 14 zile a schemei de vaccinare anti-COVID. Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.
- Dacă ați avut COVID și v-ați vindecat puteți prezenta un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte. Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultatul pozitiv („Positive”).
- Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii.
Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) și rezultatul negativ („Negative”).
Sunteți exceptați de la aceste condiționări dacă doar tranzitați Bulgaria. Pentru asta, însă, trebuie să aveți documente doveditoare despre destinația finală.
În prezent și cu caracter temporar, nu se operează zboruri directe TAROM pe ruta București – Sofia – București; există curse directe operate de compania Qatar Airways pe această rută.
Restricții în vigoare:
- În Bulgaria este obligatorie purtarea măștii de protecție atât în spații deschise, cât și închise, păstrarea distanței de 1,5 metri pentru toți cetățenii peste 6 ani. Excepții sunt când sunteți la restaurant sau când practicați activități sportive.
- Discotecile și barurile sunt deschise, dar cu 50% din capacitate.
ITALIA
Începând din 14 mai, românii care merg în Italia nu mai trebuie să stea în autoizolare 5 zile. În schimb, pentru a intra în țară, trebuie:
- Să prezinte la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test COVID PCR sau antigen, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. Nu există un format propus de italieni, așa că MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză. Testul e obligatoriu pentru toți copiii de peste 2 ani.
- Să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor (încă nu a fost pus la dispoziție de autoritățile italiene) sau să prezinte o declarație pe propria răspundere.
Sunteți exceptați de la aceste măsuri dacă doar tranzitați Italia cu un mijloc de transport privat pentru cel mult 36 de ore.
În cazul în care aveți escală în Italia, nu puteți părăsi zonele special amenajate în interiorul aeroporturilor.
Important de știut că la acest moment și la întoarcerea în România trebuie să prezentați rezultatul unui test COVID PCR cu rezultat negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte de îmbarcare.
Restricții în vigoare:
Diferă de la o regiune la alta. Astfel, trebuie întâi să consultați autoritățile italiene pentru a afla în ce categorie de risc epidemiologic este regiunea în care mergeți. Apoi, în funcție de asta, acestea sunt măsurile pe care trebuie să le respectați:
- Este permisă circulația între regiuni sau provincii autonome aflate în zonă galbenă sau albă. Dacă regiunile între care circulați sunt în zona roșie sau portocalie, trebuie să prezentați fie adeverința de vaccinare (e recunoscută orice adeverință emisă de un stat UE), dovada vindecării de infecția cu virusul SArS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu maxim 48 de ore anterioare călătoriei.
- Sunt deschise restaurantele și barurile din zona galbenă doar în aer liber.
- Sunt deschise cinematografele, teatrele, sălile de concert și cluburile live din zona galbenă cu condiția respectării distanței de un metru între persoane, la capacitate maximă permisă de 50%, dar în orice caz care să nu depășească 500 de spectatori în interior și 1.000 în aer liber.
- Sunt redeschise muzeele și institutele de cultură din zona galbenă, cu respectarea regulilor de distanțare între vizitatori. Pentru zilele de sâmbătă sau atunci când în Italia sunt sărbători legale trebuie să aveți o rezervare online sau telefonică, făcută cu cel puțin o zi înaintea vizitării.
- Pentru zona galbenă, de la data de 15 mai sunt redeschise piscinele în aer liber, de la 1 iunie sunt redeschise sălile de sport, de la 1 iulie sunt permise activitățile în centrele termale, parcurilor tematice și de divertisment.
- Este obligatorie în toată Italia purtarea măștii de protecție în aer liber și menținerea unei distanțe de 1 metru. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private. Sunt exceptați copiii sub 6 ani.
Amenzile pentru încălcarea restricțiilor COVID variază între 400 și 3.000 de euro. În situația în care încălcarea restricțiilor se realizează de o persoană aflată în autovehicul, cuantumul sancțiunii se mărește cu o treime.
SPANIA
În Spania nu mai e stare de urgență la nivel național, însă fiecare regiune poate adopta propriile restricții, de aceea, trebuie să consultați site-urile autorităților locale din regiunea în care vreți să mergeți.
Pentru limba română puteți consulta site-ul Ministerului Român de Externe.
La acest moment, România e considerată stat cu risc epidemiologic ridicat, astfel că la intrarea în Spania trebuie să prezentați următoarele:
- Un test PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maxim 72 ore înainte (sunt scutiți doar copiii sub 6 ani). Autoritățile spaniole pot solicita dovada în original a testului COVID (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană și să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data efectuării testului, datele unității medicale care a realizat testul, precum și rezultatul negativ al acestuia.
- Un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.
GERMANIA
România este inclusă la acest moment de autoritățile din Germania pe lista zonelor de risc, categoria 3, ceea ce înseamnă că puteți călători în anumite condiții.
Dacă mergeți cu avionul trebuie să știți că din start companiile aeriene nu permit îmbarcarea pasagerilor care nu au un test COVID negativ (PCR sau antigen) făcut în ultimele 48 de ore, mai puțin copiilor de sub 6 ani.
Începând din 13 mai, dacă sunteți complet vaccinat anti-COVID (să fi trecut cel puțin 14 zile de la rapel) sau aveți acte doveditoare că v-ați vindecat de COVID, nu aveți nevoie de test COVID și nici nu mai intrați în carantină. Asta însă doar dacă NU veniți dintr-o regiune cu noi variante SARS-CoV-2 contagioase (zona 1 de risc).
Pentru cei care nu sunt vaccinați sau nu au schema completă se aplică următoarele reglementări:
- Dacă alegeți un alt mijloc de transport decât avionul, trebuie să prezentați un test PCR sau antigen cu rezultat negativ, redactat în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore înainte.
- Până pe 13 mai era obligatorie carantina de 10 zile și pentru cei din categoria de risc 3, însă pentru a înlesni turismul s-a decis că testul negativ e suficient.
Înaintea intrării în Germania trebuie să completați un formular digital. Dacă nu reușiți înregistrarea digitală, puteți descărca varianta în limba engleză de AICI.
Dacă începeți să dezvoltați simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, trebuie să vă izolați obligatoriu, chiar dacă aveți un test COVID negativ, și să contactați autoritatea locală de sănătate.
Restricții în vigoare:
- AICI puteți consulta măsurile impuse în fiecare land.
- Amenzile pentru încălcarea regulilor în Germania sunt de până la 25.000 de euro.
- Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă distanțarea de 1,5 metri între persoane. Amenda pentru nepurtarea măștii este de cel puțin 50 de euro.
AUSTRIA
Dacă vreți să mergeți în Austria, în primul rând trebuie să vă înregistrați online cu cel mult 72 de ore în avans. Trebuie să completați un document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC” – și la intrarea în țară să prezentați confirmarea de înregistrare din sistemul online, în format electronic sau tipărit.
Dacă nu reușiți să vă înregistrați online, puteți descărca formularul tipizat de AICI și apoi să-l completați și să-l semnați olograf.
Apoi, la intrarea în Austria tebuie să prezentați rezultatul negativ al unui test COVID făcut cu cel mult 72 de ore înainte – dacă e test PCR – sau 48 de ore, dacă este antigen. Dacă ajungeți la graniță fără test, veți fi lăsați să intrați, dar aveți cel mult 24 de ore să vă faceți unul.
Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor, rezultatul testului (pozitiv sau negativ), semnătura persoanei care a efectuat testul, ștampila instituției de testare sau codul de bare, respectiv codul QR.
În orice caz, veți intra oricum pentru 10 zile în carantină, iar costurile le veți suporta din buzunarul propriu. Puteți ieși mai repede din carantină doar dacă faceți un test COVID PCR sau antigen și rezultatul e negativ. Oricum, testul nu poate fi făcut mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria și, le fel, vi-l veți plăti singuri.
Restricții în vigoare:
- Între landurile din Austria se poate călători la acest moment doar dacă aveți un test COVID cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 48 de ore înainte. Copiii sub 10 ani nu au nevoie de test. Altfel, amenda primită este de până la 1.450 de euro.
- În toată țara distanțarea socială e obligatorie la 2 metri, atât în spații închise, cât și deschise. Masca e obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani și trebuie să fie tip FF2 sau cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95).
- Carantina pe timp de noapte este instituită în intervalul 20:00 – 06:00. Hotelurile sunt închise, la fel și restaurantele și muzeele.
TURCIA
Până pe 17 mai, Turcia este în carantină totală și sunt interzise pentru turci ieșirile care nu sunt urgente sau pentru asigurarea hranei.
Turiștii sunt exceptați de la aceste reguli. În schimb, trebuie să se supună altora. În primul rând, ca să intrați ca turist în Turcia, trebuie să vă înregistrați online, cu maxim 72 ore înainte, orice fel de cale de transport alegeți. Formularul trebuie să-l prezentați la îmbarcare sau la graniță tipărit sau în format electronic, pe telefon.
Odată completat, va fi emis un cod HES, în baza căruia veți putea avea acces la transport intern și cazare.
Însă până acolo trebuie să aveți un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte. Sunt exceptați copiii sub 6 ani. Altfel nu vi se va permite îmbarcarea în avion, iar la graniță sau în port va trebui să decideți dacă faceți cale întoarsă sau intrați pentru 10 zile în carantină.
Restricții în vigoare:
- În Turcia e obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, mai puțin în locuințe.