Închide

Părintele comerțului online din Japonia cere anularea JO de la Tokyo: ”Ar fi o misiune sinucigașă!”

Avatar
tram, passengers, transportation

Fotografie de djedj pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

CEO-ul și fondatorul celei mai mari companii japoneze de comerț electronic, Rakuten, a declarat vineri într-un inteviu la CNN, că găzduirea Jocurilor Olimpice de la Tokyo în această vară ar fi o ”misiune sinucigașă” pentru țara sa și îi cere premierului Yoshihide Suga să anuleze organizarea competiției până încă nu este prea târziu.

Poziția CEO-ului Rakuten, Hiroshi Mikitani, este printre cele mai radicale dintre cele exprimate de cei mai puternici lideri de business din Japonia, cu toții manifestându-și îngrijorarea față de organizarea evenimentului, în condițiile în care Japonia nu reușește să țină sub control pandemia și nici să impulsioneze programul național de vaccinare anti-COVID-19.

În cadrul interviului, Mikitani a spus că a încercat să convingă guvernul să anuleze Jocurile de la Tokyo, care sunt programate să înceapă pe 23 iulie. Și alți executivi japonezi de top și-au exprimat îngrijorările cu privire la Jocurile Olimpice din acest an, dar niciunul nu a fost la fel de critic ca Mikitani.

“Este teribil de periculos să găzduiești un așa mare eveniment internațional, riscul este prea mare. Avantajele de pe urma lui nu sunt pe măsură. În plus, vedem că multe țări încă se luptă din răsputeri cu pandemia, inclusiv India și Brazilia, deci nu este timpul să sărbătorim încă. Totul pare o misiune sinucigașă”, a spus el.

Întrebat dacă crede că Jocurile Olimpice ar putea fi anulate, el a spus că ”totul este posibil chiar acum”, întrucât organizarea în siguranță a Jocurilor ar fi ”foarte dificilă”.

Pe măsură ce numărul de noi cazuri de Covid-19 s-au înmulțit în ultimele zile în Japonia, o petiție online semnată de câteva sute de mii de japonezi a solicitat anularea Jocurilor Olimpice, iar în această săptămână tot mai mulți manageri de vârf ai marilor companii japoneze și-au exprimat îngrijorările cu privire la organizarea competiției.

CEO-ul celei mai mari bănci japoneze, SoftBank, Masayoshi Son, a declarat că îi este ”frică” atât pentru Japonia, cât și pentru alte țări, în cazul în care Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi organizate așa arată planurile, în această vară.

Reprezentanții Toyota, unul dintre principalii sponsori ai Jocurilor din acest an, s-au declarat ”îngrijorați” de faptul că frustrarea și nemulțumirea publică ar putea fi îndreptată înspre sportivi.

“Am fost profund îngrijorați de rapoartele conform cărora sportivii au devenit ținta frustrărilor unor persoane cu privire la situația medicală actuală”, a declarat Jun Nagata, directorul operațional al producătorului auto.

Situația din teren

Capitala japoneză Tokyo este în prezent în stare de urgență, la fel ca majoritatea zonelor urbane dens populate ale țării, în încercarea de a controla pandemia. Premierul Yoshihide Suga a anunțat vineri că măsura va fi extinsă pentru încă alte trei prefecturi.

Sondajele de opinie publică au arătat că japonezii se poziționează, în majoritatea lor, împotriva ideii organizării Jocurilor Olimpice în această vară. Cel mai recent sondaj, publicat în această săptămână de ziarul Yomiuri, arată că 59% dintre respondenți au declarat că evenimentul ar trebui anulat.

Numărul persoanelor aflate în stare gravă în Japonia din cauza COVID-19 este la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei. La fel de îngrijorător este că abia 3,2% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin.

Dacă imensa majoritate a sportivilor ar urma să fie vaccinați complet înaintea începerii competiției, există multe voci care au vorbit despre riscul pe care îl prezintă miile de alte persoane din anturajul loturilor olimpice din întreaga lume care ar urma să ajungă în capitala Japoniei pentru evenimentul programat să înceapă în aproximativ două luni, pe 23 iulie.

Premierul Suga a declarat vineri, într-o conferință de presă, că mișcările și activitățile reprezentanților presei străine care vor acoperi mediatic Jocurile vor fi restricționate, iar guvernul va lua în considerare trimiterea acasă, de urgență, a oricui ar încălca aceste reguli.

scroll to top