Care sunt orașele europene în care localnicii luptă împotriva turismului excesiv?
Milioane de turiști vizitează în fiecare an Costa del Sol și Malaga, una dintre cele mai populare destinații ale sale, dar acum localnicii spun că este suficient. Localnicii din Malaga sunt frustrați de afluxul tot mai mare de turiști și acum își exprimă sentimentele în termeni clari, potrivit Euronews.
Centrul orașului spaniol a fost lovit de un val de autocolante, lipite pe pereți și pe uși, care le spun vizitatorilor ce cred locuitorii despre ei.
Plimbați-vă pe străzile din Malaga și veți vedea aceste inscripții, de la cele destul de blânde “asta a fost casa mea” (antes esta era mi casa) și “asta a fost centrul orașului” (antes esto era el centro) până la “du-te dracului acasă” (a tu puta casa), “mirosind a turist” (apestando a turista).
De ce sunt localnicii din Malaga atât de iritați din cauza turiștilor?
Orașul de pe Costa del Sol este de mult timp o destinație populară pentru vizitatori, datorită climei însorite și costului relativ scăzut al vieții. Cu toate acestea, a devenit recent o destinație și mai dezirabilă atât pentru turiști, cât și pentru nomazii digitali.
Mulți localnici s-au săturat pur și simplu. Dani Drunko, proprietarul unui bar din Malaga, numit Drunkorama a inițiat “inițiativa autocolantului”, imprimând și afișând în oraș frazele preferate împotriva turismului, oferite de clienții obișnuiți ai barului.
Vorbind pentru un ziar local Diario Sur, Drunko a explicat că a început campania după ce, aparent, a fost “dat afară” din casa în care a locuit timp de un deceniu.
El a susținut că proprietarul a refuzat să negocieze chiria sau chiar să-i vândă proprietatea. Motivul? Voia să o transforme într-o închiriere pe termen scurt pentru turiști.
“Există multă agitație pentru că localnicii s-au săturat de această situație; eu doar am sugerat ideea frazelor, am oferit scânteia, iar acum s-au alăturat și alții”, a declarat Drunko pentru Diario Sur. “Centrul orașului Malaga se duce de mult timp în jos, atât de mult încât, dacă, de exemplu, se strică ceva în barul meu, nu am un magazin de feronerie la îndemână pentru a cumpăra ceva, deoarece turistul care vine nu are nevoie să cumpere șuruburi”, a adăugat el.
Politicianul local Dani Pérez s-a adresat pe X – fostul Twitter – pentru a-și adăuga vocea la nemulțumirea tot mai mare.
“Te plimbi pe străzile din Malaga și este practic imposibil să găsești o clădire rezidențială care să nu aibă o casetă de blocare [pentru închirierea de locuințe pentru turiști]”, a scris el, continuând să îl acuze pe primarul orașului, Paco de la Torre, că “nu mișcă un deget pentru locuitorii din Malaga” și că “îi expulzează din orașul în care s-au născut”.
Ce face ca Málaga să fie atât de populară printre vizitatorii străini?
Costa del Sol din Spania, unde se află Malaga, este extrem de populară printre turiști de ani de zile. În 2023, a fost vizitată de un număr record de 14 milioane de turiști din Spania și din străinătate – și un număr destul de mare de vizitatori au decis să facă din acest oraș casa lor.
Datele recente ale Institutului Național de Statistică al Spaniei (INE) arată că opt din 10 rezidenți noi care se mută în Málaga sunt în prezent străini.
Cu toate acestea, nu sunt doar persoanele care schimbă fața orașului. Aproximativ 630 de companii de tehnologie, inclusiv Google, și-au deschis birouri în Málaga, transformând orașul într-un cvasi-Silicon Valley al Europei.
Acest lucru are ca efect secundar atragerea a mii de lucrători internaționali la distanță și nomazi digitali, atrași de combinația amețitoare a unui mediu de lucru plăcut și a unui climat cald.
Cu toate acestea, localnicii din Malaga consideră că este de ajuns, crezând că sunt excluși și înstrăinați de propriul oraș natal.
Ce alte destinații europene au luptat împotriva turismului excesiv?
La începutul lunii martie, în Insulele Canare – un teritoriu al Spaniei – au apărut graffiti care le ordonau turiștilor să “plece acasă”.
Datorită soarelui și a vremii călduroase pe tot parcursul anului, Insulele Canare sunt o destinație mereu populară pentru vizitatorii străini, iar turismul este considerat cea mai mare sursă de bani a grupului de insule.
Una dintre cele mai populare insule, Tenerife, a declarat recent o situație de urgență privind apa. Acest lucru a pus și mai mult gaz pe foc pentru localnici, deoarece unele zone turistice folosesc de până la șase ori mai multă apă decât zonele rezidențiale, punând presiune asupra rezervelor esențiale pentru apa potabilă și agricultură.
În februarie, în Gran Canaria, în apropiere, pe zidurile din zonă a fost inscripționat mesajul “turiștii și nomazii digitali să plece acasă”, ceea ce ziarul Canarian Weekly a catalogat drept “turisimfobie”.
În august anul trecut, pe insula Mallorca din Insulele Baleare, locuitorii au montat pancarte false de-a lungul mai multor plaje, pe care scria: “Atenție la meduze periculoase” și “Atenție, căderi de pietre”.
Toate scrise în limba engleză, panourile prezentau, de asemenea, cu litere mai mici, explicații în limba catalană care îi informau pe localnici că avertismentele nu sunt reale. În schimb, textul scria: “problema nu este o cădere de pietre, ci turismul în masă” și “plajă deschisă, cu excepția străinilor (guiris) și a meduzelor”.
Totuși, turismul excesiv nu este o problemă doar în teritoriile spaniole.
Multe națiuni europene au instituit taxe de turism, inclusiv Veneția, care a interzis, de asemenea, navelor de croazieră să intre în sistemul său de canale aflat în pericol.
În Amsterdam, autoritățile și localnicii deopotrivă încearcă de luni de zile să încurajeze turiștii bețivi – în special britanici – să stea departe, iar în Kyoto, Japonia, drumurile au fost închise pentru a se asigura că orașul nu devine un “parc tematic”.
Alte destinații turistice de top îi roagă pe oameni să nu le viziteze, multe dintre ele neavând pur și simplu infrastructura necesară pentru a-i găzdui.
Hawaii se află pe lista de dorințe a multor persoane, dar continuă să se lupte cu lipsa de angajați din industria ospitalității, cu drumurile aglomerate și cu timpii de așteptare de 90 de minute la restaurant, în timp ce turiștii continuă să sosească în număr mare.
În timp ce problema pare să fie una globală, Spania este cea care conduce lupta de jos în sus.
Anul trecut, în Barcelona, pe un graffiti scria: “Scuipăm în berea voastră. Noroc!” – Cu toate acestea, turiștii continuă să se adune acolo.