Închide

Rusia își bate singură cuie-n tălpi. Războiul alungă bogăția și bogătașii din țară

Avatar
Oligarhi Rusi

Foto: https://www.townandcountrymag.com/

Timp de citire: 2 minute

Multe economii resimt impactul generat de invazia Rusiei în Ucraina, însă există câteva țări care beneficiază de un aflux de migranți ruși și de bogăția lor, relatează CNBC. Georgia, o micuță fostă republică sovietică aflată la sud de Rusia, este una dintre țările care își văd economiile înflorind în actualul context geopolitic, la fel cum se întâmplă și cu Turcia, și cu Armenia.

Cel puțin 112.000 de ruși au emigrat în Georgia în acest an. Un prim val – de aproape 43.000 de persoane – a sosit după lansarea invaziei, în timp ce un al doilea val a intrat în țară după decizia lui Vladimir Putin de a decreta mobilizarea parțială.

Afluxul a avut un impact nemaipomenit pentru economia Georgiei, care era deja în creștere după încetinirea provocată de pandemia de COVID-19, iar moneda sa națională a crescut cu 15% în raport cu dolarul în acest an.

Fondul Monetar Internațional estimează o creștere de 10% pentru economia Georgiei în 2022, în condițiile în care a revizuit în creștere estimarea anterioară. Instituția internațională a invocat, printre altele, creșterea imigrației și a fluxurilor financiare pe care le-a generat războiul din Ucraina. În aprilie, prognoza FMI era de 3%.

FMI estimează o creștere de 5% și pentru economia Turciei în acest an, iar pentru economia Armeniei anticipează o creștere de 11% datorită „fluxurilor mari de venituri externe, capital și forță de muncă în țară”.

Georgia s-a bucurat în acest an de o creștere semnificativă a intrărilor de capital. Rusia a reprezentat o pondere de trei cincimi (59,6%) din intrările de capital străin ale Georgiei doar în octombrie.

Între februarie și octombrie, rușii au transferat 1,412 miliarde de dolari în conturi georgiene – de peste patru ori comparativ cu cele 314 milioane de dolari transferați în perioada similară din 2021, arată datele furnizate de Banca Națională a Georgiei.

scroll to top