Închide

Care sunt țările care au luat măsuri corecte în ceea ce privește poluarea aerului și clima?

Avatar
colombia, coffee zone, mountains

Fotografie de USA-Reiseblogger pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Potrivit unui nou studiu, țările G20 nu reușesc să integreze poluarea aerului în planurile lor privind clima. Autorii acestuia doresc ca acest lucru să fie rezolvat la COP28, care va avea loc în Dubai, în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023, potrivit Euronews.

Atunci când ne gândim la pericolele pe care le reprezintă combustibilii fosili, avem tendința de a ne imagina consecințele climatice la scară largă, de la incendii de vegetație la inundații.

Dar există, bineînțeles, un mod mai direct în care arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor ne dăunează – poluarea aerului.

“Poluarea aerului se află la intersecția dintre sănătatea publică și schimbările climatice, însă prea multe țări încă nu reușesc să culeagă beneficiile pentru sănătate ale unui aer curat și ale acțiunilor climatice”, spune Nina Renshaw, șefa departamentului de sănătate din cadrul Clean Air Fund. “Acest lucru înseamnă că acestea ratează o calitate mai bună a aerului, ceea ce ar reduce dramatic numărul de persoane care suferă de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar și astm.”

Toate aceste afecțiuni sunt cauzate sau agravate de poluarea aerului, adaugă ea.

Pentru a evidenția această intersecție, Alianța globală pentru climă și sănătate (GCHA) a analizat ce țări includ calitatea aerului în planurile lor naționale privind clima.

Analizând contribuțiile determinate la nivel național (NDC) a 170 de țări, adică planurile lor naționale de atenuare a schimbărilor climatice, GCHA a realizat un tablou de bord revelator al aerului curat.

Iată câteva dintre principalele constatări – inclusiv de ce țările cu venituri mici și mijlocii se descurcă mai bine decât unele dintre cele mai mari economii ale lumii.

Care sunt țările care au luat măsuri corecte în ceea ce privește poluarea aerului și clima?

Columbia și Mali se află în fruntea clasamentului GCHA privind NDC care vizează aerul curat, obținând 12 puncte din 15 posibile.

NDC-urile Columbiei recunosc importanța protejării sănătății respiratorii prin acțiuni privind calitatea aerului. Țara sud-americană dă dovadă, de asemenea, de o gândire comună, afirmând că politicile de monitorizare a unui aer mai curat vor proveni din cadrul sectorului sănătății.

Aceasta se referă la mai mulți poluanți atmosferici – inclusiv la particule și oxizi de azot – și stabilește un obiectiv de reducere cu 40 % a carbonului negru. Columbia identifică sectoarele care generează poluarea aerului, și anume agricultura, producția de energie electrică, industria și transporturile – cu planuri deosebit de progresiste pentru utilizarea în comun a bicicletelor.

Și Mali reușește să facă multe dintre aceste lucruri corect. Țara din Africa de Vest ia act de impactul negativ al carbonului negru asupra sănătății și de faptul că PM2,5 poate duce la probleme cardiovasculare și respiratorii.

NDC-urile sale menționează, de asemenea, un preț pentru reducerea poluării aerului și a apei legate de pesticide. În plus, aceasta afirmă că îmbunătățirea calității aerului ar putea evita 2,4 milioane de decese premature până în 2030.

La fel ca în alte țări cu scoruri ridicate în ceea ce privește aerul curat, cum ar fi Côte d’Ivoire, Nigeria, Pakistan și Togo, mortalitatea cauzată de poluarea aerului în Mali depășește 80 de decese la 100.000 de persoane. Acest lucru, spune GCHA, arată că este nevoie de o finanțare sporită pentru a ajuta aceste națiuni să își pună în aplicare planurile de purificare a aerului.

Albania și Moldova se clasează pe primele locuri în Europa în ceea ce privește calitatea aerului

Potrivit GCHA, cele mai multe țări care iau în considerare aspectele legate de calitatea aerului în planurile lor climatice se află în sudul lumii. Însă două țări conduc detașat în Europa: Albania și Moldova.

Albania citează impactul calității scăzute a aerului asupra afecțiunilor cardiovasculare și respiratorii, în special în Tirana și în alte orașe.

PND-urile sale fac referire la pilonii Dealului verde al UE pentru Balcanii de Vest, care includ acțiuni climatice alături de combaterea poluării aerului. Sunt menționate, de asemenea, măsuri sectoriale specifice pentru agricultură și deșeuri.

Dar alte țări europene, inclusiv Uniunea Europeană – care își prezintă NDC-urile ca un singur bloc – se află mai jos în clasament.

Deși UE include mai mulți poluanți atmosferici în angajamentele sale, nu reușește să explice legătura dintre poluarea atmosferică, sănătate și acțiunile climatice. Din acest motiv, UE se află în urma țărilor G20 cu punctaje mai mari, precum Canada și China.

“Tabloul de bord al NDC privind aerul curat confirmă costul uman al amânării inevitabilei eliminări treptate a combustibililor fosili”, a declarat Jess Beagley, responsabil de politici la GCHA. “În calitate de mari poluatori la nivel mondial, este esențial ca țările G20 să integreze considerații privind calitatea aerului în NDC-urile lor, însă niciun guvern din G20 nu a obținut nici măcar jumătate de punctaj – ceea ce indică lipsa de recunoaștere a legăturilor dintre climă și calitatea aerului sau lipsa de ambiție de a lua măsuri.”

Indonezia și Arabia Saudită se află pe ultimele locuri în clasamentul de punctaj, cu un punct și, respectiv, zero puncte.

Militanții cer acțiuni pentru aer curat la COP28

În condițiile în care 99% din populația lumii respiră un aer care depășește limitele de siguranță recomandate de OMS, este clar că este nevoie de acțiuni mai ample în ceea ce privește aerul curat.

Activiștii consideră că COP28 – care, pentru prima dată în acest an, dedică o zi sănătății – este momentul perfect pentru a aborda această problemă.

“În luna decembrie, președintele COP28 are ocazia de a plasa ferm poluarea aerului pe ordinea de zi și de a cataliza angajamentele naționale și finanțarea internațională pentru îmbunătățirea calității aerului”, a declarat Jeni Miller, director executiv al Alianței globale pentru climă și sănătate. “Angajamentul COP28 de a fi prima “COP pentru sănătate” se va dovedi a fi o promisiune deșartă dacă conferința nu va înregistra progrese substanțiale în abordarea poluării aerului ca fiind una dintre cele mai tangibile probleme la legătura dintre climă și sănătate.”

Mai exact, militanții doresc să vadă angajamentele privind calitatea aerului integrate în pilonii cheie ai negocierilor – inclusiv în primul bilanț global și în acordul final al summitului.

“Oprirea completă a arderii combustibililor fosili este esențială pentru a debloca beneficiile colaterale enorme ale aerului curat”, adaugă Beagley.

De asemenea, ea subliniază că tehnologiile speculative de captare a carbonului nu vor ajuta sănătatea oamenilor.

Grupurile pentru calitatea aerului i-au scris președintelui COP28, Dr. Al Jaber, cerându-i să se concentreze asupra poluării aerului în timpul summitului privind clima.

scroll to top