Închide

Carlsberg avertizează că majorarea prețurilor ar putea afecta vânzările de bere în 2023

Avatar
beer bottle, carlsberg, refridgerator

Fotografie de tookapic pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Producătorul danez de bere Carlsberg a avertizat marți că o posibilă încetinire a consumului de bere în Europa, din cauza creșterii prețurilor, ar putea afecta creșterea profitului în acest an, potrivit Reuters.

Cel de-al treilea mare producător de bere din lume a mai spus că își cumpără partenerul din India și caută o opțiune pentru a reintra pe piața din Rusia la un moment dat în viitor.

Carlsberg se așteaptă ca profitul operațional organic din acest an să varieze între minus 5% și plus 5%, comparativ cu o creștere de 12% anul trecut.

“2023 va fi un alt an plin de provocări”, a declarat directorul general Cees ‘t Hart într-un comunicat. “În timp ce berea a fost, din punct de vedere istoric, o categorie de consum rezistentă, prețurile mai mari, în combinație cu inflația în general ridicată, ar putea avea un impact negativ asupra consumului de bere pe unele dintre piețele noastre, în special în Europa”, a spus el.

Producătorii de bere au majorat prețurile la bere ca răspuns la creșterea costurilor energiei și ale materiilor prime. Carlsberg a declarat că venitul său pe litrul de bere vândut a crescut cu 9% anul trecut și că va trebui să majoreze prețurile cu un procent “cu o cifră mare” în acest an pentru a acoperi creșterea costurilor.

Această afirmație face ecoul comentariilor făcute săptămâna trecută de directorul general al Nestle cu privire la planurile de a majora în continuare prețurile produselor sale alimentare în acest an pentru a compensa costurile de producție mai mari pe care nu le-a transferat încă în totalitate consumatorilor.

Carlsberg, producătorul occidental de bere cel mai expus la Rusia, a declarat anul trecut că se așteaptă la o depreciere de aproximativ 9,9 miliarde de coroane daneze (1,43 miliarde de dolari) după ce a anunțat vânzarea afacerilor sale din această țară ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina.

Compania se așteaptă să fi găsit un cumpărător și să fi semnat un acord până în iunie, deși finalizarea tranzacției depinde de autoritățile ruse, a precizat Hart. Carlsberg dorește o opțiune pentru a răscumpăra afacerea din Rusia în viitor.

“Deocamdată ieșim din Rusia, dar nu excludem opțiunea… de a reveni”, a declarat Hart. “Nu ne văd revenind în primii 10 ani, iar multe lucruri vor trebui să se schimbe înainte de a lua în considerare revenirea în Rusia”. “Evident, ar fi bine ca succesorul meu să aibă o astfel de opțiune în viitor, odată ce situația politică se va schimba dramatic”, a mai spus Hart.

Carlsberg a mai spus că se așteaptă să exercite în acest an o opțiune de cumpărare a partenerului său din India și Nepal pentru 744 milioane de dolari.

Achiziția ar urma după o victorie împotriva partenerului său din Nepal, Khetan Group, obținută în iunie într-un proces de arbitraj în care Khetan a solicitat o scutire financiară legată de o dispută de lungă durată.

Tribunalul a acordat Carlsberg dreptul de a cere acțiuni ale Khetan în societatea mixtă, care controlează aproximativ 17% din piața indiană a berii. Luni, Khetan a emis o notificare oficială de vânzare a acțiunilor sale în societatea mixtă.

Acțiunile Carlsberg s-au prăbușit atunci când Rusia a lansat invazia în Ucraina în februarie anul trecut, dar de atunci au crescut cu aproximativ 27%.

scroll to top