Închide

Casa Albă insistă pe lângă giganții tehnologici să combată, împreună, discursul anti-vaccinist

Avatar
Antivaxxeri

Sursa foto: John Raoux / Associated Press.

Noua administrație de la Casa Albă a purtat discuții cu reprezentanții marilor platforme tehnologice și de socializare americane – în special Facebook, Twitter și Google Alphabet – în legătură cu măsurile necesare pentru reducerea dezinformării în legătură cu pandemia de COVID-19, dorind să obțină concursul lor pentru a opri ”viralitatea” postărilor care dezinformează, potrivit unui înalt oficial al administrației, citat, în exclusivitate, de agenția Reuters.

Președintele Joe Biden, care s-a angajat la eforturi în sprijinul combaterii pandemiei încă de la preluarea mandatului, a făcut din imunizarea prin vaccinare a americanilor una dintre prioritățile sale principale și a numit această misiune drept ”un efort de război”. Combaterea temerilor publicului cu privire la administrarea vaccinului a devenit extrem de importantă, în condițiile în care acestea au ajuns un impediment major pentru îndeplinirea obiectivelor administrației de la Washington.

De la debutul pandemiei, s-au înmulțit tot mai mult apelurile membrilor Congresului care le-au cerut rețelelor de socializare să abordeze cu mai multă hotărâre problema răspândirii dezinformărilor pe tema COVID-19 pe platformele lor.

Angajamentul direct al Casei Albe în relația cu companiile vine ca o noutate. Șeful de cabinet al lui Biden, Ron Klain, a declarat anterior că administrația va încerca să colaboreze cu Silicon Valley în această privință, fără să dea alte detalii.

”Dezinformarea care provoacă șovăieli în privința vaccinurilor va fi un obstacol uriaș în calea vaccinării în masă și nu există jucători mai mari și mai influenți decât platformele de socializare”, a declarat sursa citată, rămasă anonimă, dar care deține informații despre eforturile Casei Albe în acest sens.

Administrația Biden încearcă, în mod special, să se asigure că astfel de material de dezinformare ”nu vor ajunge să fie extrem de populare pe astfel de platforme și să dea naștere unei mișcări mai largi”, a spus sursa.

Sursa a citat exemplul protestelor anti-vacciniste de la Stadionul Dodger din Los Angeles (stadionul de baseball al echipei-fanion din Los Angeles, LA Dodgers), la începutul lunii februarie, spunând că administrația de la Washington își dorește ca astfel de evenimente să nu se mai repete.

Protestul, organizat pe Facebook printr-o pagină care promovează afirmațiile conspiraționiste despre pandemia de coronavirus și declară că luptă împotriva măștilor și a imunizării, a blocat pentru scurt timp accesul publicului la stadion, transformat în această perioadă într-unul dintre cele mai mari centre de vaccinare din Statele Unite, unde autoritățile sanitare administrează peste 8.000 de vaccinuri pe zi.

Evenimentul a ilustrat măsura în care platformele de socializare au devenit un instrument critic pentru organizarea unor mișcări anti-vacciniste, care răspândesc dezinformarea și știrile false.

Un număr din ce în ce mai mare de activiști anti-vaccin, încurajați de creșterea numărului urmăritorilor lor de pe rețelele sociale, au contribuit ca acest val să câștige adepți în Statele Unite. Un raport al Centrului pentru Combaterea Sănătății Digitale din iulie 2020 a constatat că anti-vacciniștii care administrează conturi pe rețelele de socializare și-au crescut numărul de urmăritori cu cel puțin 7,8 milioane de persoane, din 2019 până la data respectivă.

Companiile care operează marile platforme de tehnologie au promis în mod repetat să elimine astfel de materiale de pe platformele lor, dar eforturile lor încă nu par să dea rezultatele așteptate.

Joi, senatorul democrat Richard Blumenthal a criticat într-un tweet platformele de socializare pentru că acceptă difuzarea unor reclame despre care spune că promovează ”teorii periculoase ale conspirației, dezinformarea COVID-19 și propagandă străină de natură malignă”.

Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, Facebook a contactat Casa Albă pentru a-și pune la dispoziție ”orice tip de asistență pe care o putem oferi” și a anunțat recent o nouă politică de eliminare a dezinformărilor pe tema COVID-19 și a vaccinurilor, alături de pagini, grupuri și conturi care răspândesc în mod repetat astfel de materiale.

De asemenea, şi Twitter a confirmat că ”suntem în discuții periodice cu Casa Albă cu privire la o serie de probleme critice, inclusiv dezinformarea COVID-19”.

Reprezentanții Alphabet Inc, compania care operează platforma Google, nu a comentat angajamentul cerut sau oferit de către Casa Albă, indicând un blog al companiei unde explică felul în care luptă împotriva dezinformării.

Sursa anonimă citată a mai spus că marile companii tehnologice ”au fost receptive” în raport cu cerinţele Casei Albe, adăugând că este încă prea devreme pentru a ști dacă această receptivitate se va și traduce în eficiența luptei de combatere a dezinformării.

Detalii suplimentare despre planurile comune pe care dorește să le contureze Casa Albă împreună cu platformele de socializare vor fi disponibile în următoarele aproximativ 10 zile, a mai spus sursa Reuters.

scroll to top