Închide

Norvegia plănuiește dezincriminarea parțială a consumului și deținerii de droguri

Avatar
Midnight in the Fishing Village

Fotografie de Vidar Nordli-Mathisen pe Unsplash

Guvernul Norvegiei intenționează să dezincrimineze consumul personal, deținerea și achiziționarea de droguri ilegale, în cantități mici, invocând recomandări ale Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Mondiale a Sănătății, scrie Bloomberg.

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătății de la Oslo și depus în Parlamentul Norvegiei spre dezbatere, intenția este abolirea răspunderii penale ”pentru consumul, achiziționarea și deținerea unei cantități mici de droguri ilegale pentru uz propriu”.

Un amănunt esențial: faptele respective vor fi în continuare ilegale, dar nu vor mai fi pedepsite.

“Reforma politicilor privitoare la droguri reprezintă o schimbare istorică a abordării Norvegiei în această materie”, a declarat ministrul Sănătății, Bent Høie.

”Este timpul să înlocuim pedeapsa cu ajutorul”, a mai spus el.

Norvegia, la fel ca vecinii săi nordici, are una dintre cele mai mari rate de mortalitate din cauza drogurilor dintre statele europene. În schimb, sistemele de protecție și bunăstare socială din țările nordice sunt recunoscute ca fiind printre cele mai performante la nivel global. Norvegia a înregistrat 66 de cazuri de decese cauzate de droguri la un milion de adulți în 2017, comparativ cu o medie de 23,7 pentru Uniunea Europeană, potrivit celor mai recente date ale Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie.

Proiectul autorităților de la Oslo mai prevede că Poliția va confisca drogurile găsite asupra oricărei persoane, aceasta fiind ulterior îndrumată să se prezinte la o instituție municipală de specialitate, a spus ministerul.

scroll to top