Închide

Casa tradițională de pe bancnota de 10 lei poate fi acum admirată într-un loc de vis

Avatar
Bancnota Casa Vladesti

Foto: news.ro

Timp de citire: 2 minute

Casa din Vlădeşti, judeţul Vâlcea, a fost construită la 1835 şi, de 18 ani, se află în Muzeul Astra din Sibiu, cel mai mare muzeul în aer liber din Europa, iar din 2005 pe bancnota de 10 lei.

Casa Din Vladesti

„De achiziţia, transferul si reconstrucţia casei m-am ocupat personal, fiind prima casă adusă si gestionată de mine aici, în muzeul în aer liber. A aparţinut unei familii nobiliare, Mălăiescu, apoi preotului din comună. Casa este impozantă prin elevaţie, parterul fiind din piatră legată cu liant de pământ galben amestecat cu nisip şi var, grosimea fiind de aproape 40 cm. Impresionează ferestrele de mici dimensiuni pe exterior şi evazate in interior, fiind folosite ca apărare, pe când incursiunile de jaf otomane din Sudul Dunării, erau dese în Nordul Olteniei”,

a spus Ciprian Ştefan, directorul general al muzeului, citat de Consiliul Judeţean Sibiu.

La primul nivel al casei sunt amenajate două încăperi, o bucătărie şi o cameră, ambele fiind mobilate şi decorate cu mobilier şi obiecte din zona Vlădeşti, localitate cunoscută şi în prezent pentru olărit şi vastele livezi cu pomi fructiferi.

Casa a fost refăcută in 1926 şi strămutată în Muzeul Astra în 2006. Doi ani mai târziu, a fost reconstruită şi are forma exactă a celei de pe bancnota de 10 lei.

„Acest fapt a fost confirmat de foştii proprietari dar şi de personalităţile care au decis prezenţa ei pe bancnotă”,

subliniază Ciprian Ştefan, arătând în acelaşi timp că, în ultimii ani casa din Vlădeşti a avut zeci de mii de vizitatori, printre ei numărându-se miniştri, directori de bănci şi chiar un fost preşedinte al FC Barcelona.

Casa Din Vladesti

Bancnota de 10 lei a fost emisă de Banca Naţională a României în anul 2005, pe ea fiind incluse tabloul „Rodica” al maestrului Nicolae Grigorescu, lucrare aflată în proprietatea băncii şi expusă în Sala de Consiliu a acesteia, imaginea marelui pictor român, cât şi desenul casei din Vlădeşti, realizat de graficianul Nicolae Săftoiu.

scroll to top