Cât de departe suntem de plata taxelor în criptomonede, în Europa?
Plata impozitelor cu monede digitale este deja o realitate în Elveția, care conduce cursa europeană pentru introducerea criptofinanțelor în sistemele bancare tradiționale. Dar de ce este bine pentru tine și pentru banii tăi?, se întreabă Euronews.
Ori te adaptezi, ori mori – acesta este sentimentul de peste tot în lume când vine vorba de adoptarea activelor digitale, inclusiv a criptomonedelor, de către băncile tradiționale.
Iar Europa, în momentul de față, conduce cursa globală, cu Elveția în frunte: nu numai că unii dintre locuitorii săi își pot plăti acum cafeaua folosind cripto, dar și impozitele.
Uniunea Europeană recuperează decalajul, iar criptomonedele vor fi reglementate pe scară largă odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind piețele de criptomonede (MiCAR), la 1 ianuarie 2025.
“Europa a devenit unul dintre liderii în acest domeniu, mai ales când vorbim despre acest cadru de reglementare a activelor criptografice”, a declarat Ilya Volkov, membru al consiliului de administrație al Crypto Valley Association, în cadrul Simpozionului Web3 Banking al ONG-ului, desfășurat săptămâna trecută la Geneva.
Evenimentul a reunit bănci tradiționale și digitale și furnizori de servicii blockchain pentru a discuta despre adoptarea tehnologiei și a criptomonedelor.
Deci, ar putea Bitcoin să ajungă în contul meu bancar obișnuit? Răspunsul lui Volkov este “cu siguranță”.
“Clienții băncilor tradiționale le întreabă deja despre accesul la criptomonede”, a spus Volkov, explicând că evoluția acestei tehnologii este similară cu trecerea de la plata cu carduri de credit la Apple Pay sau Google Pay.
Volkov a spus că tehnologia va deveni nu doar așteptată, ci și cerută de clienții instituțiilor financiare tradiționale.
“Cred că este foarte importantă pentru că este mai transparentă, este mai eficientă în ceea ce privește, costurile”, a spus el, referindu-se la modul în care tehnologia din spatele criptomonedelor, numită blockchain, este descentralizată.
Criptomonedele sunt create printr-un proces de calcul numit minerit, care este, de asemenea, modul în care tranzacțiile sunt introduse oficial în blockchain.
Natura sa descentralizată, care consemnează fiecare tranzacție din această rețea, asigură transparența.
Investitorii și analiștii consideră din ce în ce mai mult criptomonedele ca fiind “aurul digital”, deoarece sunt considerate sigure, datorită utilizării criptografiei care promite o siguranță de 100% împotriva încălcărilor de identitate.
Printre exemplele populare de criptomonede se numără Ethereum și Bitcoin, acesta din urmă tocmai a atins o nouă valoare maximă istorică. Cu toate acestea, criticii conceptului susțin că valoarea sa corectă – cu alte cuvinte, valoarea sa intrinsecă – este de fapt zero.
“Bitcoin a eșuat în ceea ce privește promisiunea de a fi o monedă digitală descentralizată la nivel mondial și este încă foarte puțin folosită pentru transferuri legitime, au declarat Ulrich Bindseil și Jürgen Schaaf, doi oficiali ai Băncii Centrale Europene (BCE), într-o postare recentă pe blog.
Aceștia au precizat că Bitcoin nu este potrivit ca mijloc de plată sau ca investiție, deoarece tranzacțiile care îl utilizează sunt încă incomode, lente și costisitoare.
Plătiți-vă cafeaua de dimineață cu acțiuni
Deși participanții la Simpozionul bancar Web3 recunosc, de asemenea, că mai sunt multe de făcut pentru a permite criptomonedelor să funcționeze la potențialul lor maxim, ei prevăd deja o mulțime de roluri în care acestea pot prospera, inclusiv plăți și investiții.
Utilizarea criptomonedelor se răspândește deja în întreprinderile și clienții din Europa, potrivit experților.
“Pentru clienții cu amănuntul, blockchain poate aduce mai multă transparență, deoarece atunci când plătiți, puteți urmări cu adevărat tranzacția, unde se duc banii, de unde au venit și unde se duc, ceea ce reprezintă un beneficiu foarte bun”, a declarat Volkov.
În timp ce cripto va servi ca o formă alternativă de plată în viitor, el crede că monedele locale tradiționale vor fi încă puternice în următoarele decenii.
Odată ce tehnologia blockchain va fi adoptată pe scară largă și va fi cuplată cu tehnologiile financiare tradiționale, tokenizarea ar putea fi unul dintre cele mai atractive avantaje. Acest proces transformă diverse active, inclusiv acțiuni și date, în jetoane digitale care pot fi utilizate în cele din urmă pentru plăți – chiar și pentru lucruri precum cafeaua de dimineață.
În ceea ce privește investițiile, “vedem din ce în ce mai multe active din lumea reală ajungând pe blockchain – mâine vom tranzacționa titluri de valoare sub formă de token-uri pe blockchain”, a declarat Volkov.
Asociația Crypto Valley consideră, de asemenea, că în viitor, Bitcoin și criptomonedele similare ar putea servi ca mijloc principal de stocare a valorii, contestând sistemul actual în care instituțiile financiare centralizate adună și supraveghează fondurile.
“Acum, cu blockchains, cred că vom avea la un moment dat un fel de cerință din partea clienților de a gestiona activele într-o manieră descentralizată în care instituțiile financiare nu vor avea acces direct la fonduri fără o permisiune specială sau o cerere specială din partea clienților”, a spus Volkov.
De ce va fi nevoie pentru ca acest lucru să devină realitate?
Criptomonedele au câștigat popularitate prin faptul că funcționează dincolo de controlul guvernamental și în afara supravegherii de reglementare. Cu toate acestea, pentru ca acestea să fie utilizate pe scară largă pentru plăți și investiții, ele trebuie acum să fie integrate în sistemul tradițional cu reglementări adaptabile care să asigure siguranța.
Cu toate acestea, sarcina este enormă.
Nu numai că există peste 13.000 de criptomonede, dintre care aproape 9.000 sunt active sau valoroase pe piață, dar există aproximativ 420 de milioane de utilizatori, dintre care 31 de milioane în Europa.
Aproximativ 18.000 de întreprinderi din întreaga lume au început să le accepte în speranța de a obține un avantaj competitiv.
Cu toate acestea, lumea criptografică se confruntă încă cu o reglementare fragmentată, în timp ce promite avantajele plăților transcontinentale într-un timp scurt și cu costuri reduse.