Închide

Cât de răspândită este singurătatea în UE și cum stă România la acest capitol?

Avatar
alone, walking, night

Fotografie de Activedia pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cel puțin unul din zece locuitori din Uniunea Europeană este singur în cea mai mare parte a timpului, arată un nou raport asupra singurătății realizat de Comisia Europeană.

Aproximativ 13% din cetățenii UE au răspuns că se simt singuri în cea mai mare parte a timpului, indică primul sondaj la nivel comunitar efectuat pe un eșantion de 25.000 de persoane.

Proiectul a avut ca scop obținerea unei imagini generale asupra „epidemiei de singurătate” provocată de perioadele de carantină și de izolarea din timpul pandemiei de COVID-19, relatează Euronews.

Programul-pilot al Uniunii Europene are ca obiectiv monitorizarea și combaterea singurătății, definită prin lipsa “interacțiunilor sociale semnificative”

Irlanda este țara din UE cu cei mai mulți oameni care suferă de singurătate. România se încadrează în al treilea nivel, cu 14-16% din respondenți care au declarat că se simt singuri în cea mai mare parte a timpului.

Bulgaria are un procent mai mare și e la nivelul doi, iar Ungaria stă mai bine, situându-se în penultimul eșalon, cu mai puține persoane care suferă de singurătate.

Cât de răspândită este singurătatea în UE

  • Irlanda: 18-20%
  • Bulgaria, Grecia, Cipru, Letonia, Luxemburg: 16-17%
  • România, Franța, Suedia: 14-16%
  • Polonia, Belgia, Danemarca, Estonia: 13-14%
  • Ungaria, Slovacia, Finlanda, Lituania, Germania, Italia, Portugalia: 12-13%
  • Spania, Olanda, Cehia, Austria, Slovenia, Croația: 9-10%
Sursa IRC

Potrivit raportului, persoanele care sunt singure mereu sau în cea mai mare parte a timpului au un risc cu 20% mai mare de a suferi de simptome ale depresiei.

“Singurătatea nu este doar o problemă intimă sau personală. Poate împiedica coeziunea socială și poate fi privită ca o problemă socială și tratată ca atare”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Vârstnicii, cei mai afectați de singurătate

Anumiți factori culturali joacă un rol important în singurătate, pe lângă evenimentele din viața personală. Folosirea intensivă a rețelelor de socializare a fost, de asemenea, asociată cu o creștere a singurătății și a lipsei de intimitate și calitate a interacțiunilor offline.

“Situațiile economice favorabile, precum și cantitatea și calitatea interacțiunilor sociale sunt cheia în prevenirea singurătății”, arată documentul.

Raportul menționează, însă, că efectele singurătății variază în funcție de vârstă, iar persoanele vârstnice sunt mai afectate. Sondajele realizate la nivel global au indicat că unele țări europene, precum Italia, au procente mai mari de persoane în vârstă care se confruntă cu singurătatea.

O provocare importantă în combaterea stigmei sociale asupra singurătății și a conștientizării acestui fenomen este faptul că 57% din subiecții sondajului realizat de Comisia Europeană nu au cunoștință despre existența unor metode și politici de intervenție.

scroll to top