Închide

Cât pierde turismul românesc din cauza războiului din Israel?

Avatar
flag, israeli, israel

Fotografie de edu_castro27 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Războiul din Israel afectează grav turismul din România, țara noastră pierzând o sumă foarte mare de bani.

Traian Bădulescu, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) a explicat pentru DCBusiness că odată cu izbucnirea războiului, sosirile turiștilor din Israel s-a oprit brusc.

Acest lucru este dureros deoarece israelienii se numără printre turiștii care lasă cei mai mulți bani România. Aceștia vin în city break, sau ca să viziteze diverse locuri istorice cu legături cu vechile comunități evreiești din România, sau doar turism de agrement în Valea Prahovei, Bran, ori, unii dintre aceștia, veneau ca să se distreze în cazinourile din București.

Conform cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică, din ianuarie și până în septembrie 2023, sosirile cele mai importante au fost:

  • Germania – 174,2 mii persoane
  • Israel – 135,6 mii persoane
  • Italia – 134,0 mii persoane

Acum, România pierde o sumă considerabilă prin lipsa a cestor turiști.

Conform unor estimări ANAT, România pierde acum peste 9 milioane de euro pe lună, numai prin dispariția turiștilor din Israel.

Traian Bădulescu a mai explicat că în această perioadă și românii mergeau în Israel în pelerinaj, însă nici acest lucru nu se mai întâmplă din pricina războiului.

Reprezentantul ANAT a mai spus că există o oare care reticență a turiștilor români de a se deplasa în zona Orientului Mijlociu, cum ar fi Egipt sau Iordania, două destinații care sunt căutate. Bădulescu a arătat că, cel puțin pentru atracțiile frecventate de turiști în Egipt, acestea sunt departe de zona de conflict. Totodată, Traian Bădulescu sfătuiește turiștii români dacă vor să plece în Egipt, să aleagă destinații depărtate de granița cu Israel.

Traian Bădulescu a mai declarat pentru DCBusiness că românii sunt îngrijorați în legătură și cu deplasările în marile capitale europene, precum Paris, Berlin, Londra, acolo unde au avut loc proteste și violențe legate tot de războiul din Israel și despre care s-a vorbit mult în presă.

Eximtur, a oprecizat pentru DCBusiness,într-un mail în care am cerut detalii legate de aceeași chestiune, că: ”Au fost solicitări de anulare pentru Oman și Egipt, dar destinațiile sunt deschise și tur-operatorii opereza pachetele în condiții normale. MAE nu a transmis până la acest moment avertismente de călătorie, nu sunt restricții de intrare iar călătoriile se desfășoară normal”.

scroll to top