Închide

CCR: majorarea cu 40% a pensiilor este constituțională. Legea, la reexaminarea Parlamentului

Avatar
old people, pensioners, pension

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Curtea Constituţională (CCR) a respins miercuri sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd și majorarea cu 40% a punctului de pensie. Totuși, majorarea pensiilor cu 40% are șanse mici să fie pusă în aplicare, întrucât este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să o întoarcă în Parlament, pentru reexaminare.

În condițiile în care vechea majoritate parlamentară care a votat legea anul trecut nu mai există, noua majoritate PNL-USR-UDMR va putea să blocheze sau să modifice proiectul de lege, notează Hotnews.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Executivul susținea că Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

“În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, preciza Guvernul în sesizare.

Totodată, Guvernul au opinat că parlamentarii “nu au identificat sursele clare de finanţare” a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

Ministrul Muncii: Parlamentul va decide

După aflarea deciziei CCR, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că impactul financiar al unei astfel de creșteri ar fi de 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce nu este sustenabil, iar Parlamentul va decide ce este de făcut.

”Așa cum știți, Guvernul Orban a decis ca pensiile să crească în cuantum suportabil, care să facă sustenabil acest proces de majorare și am crescut pensiile cu 14%, având acest cadru legal. Acum, în contextul deciziei CCR, așa cum Parlamentul, anul trecut, a decis o majorare de 40%, la fel Parlamentul, în actul legal de punere de acord a legislației cu deciziile CCR, se va pronunța cu ce este de făcut pe viitor. Cel mai important lucru legat de pensii este să putem asigura plata lor și echitate. În momentul preluării mandatului, am decis să creăm un grup de experți care să pună legislația în acord cu aceste principii”, a declarat Turcan, miercuri, după decizia CCR.

scroll to top