Închide

Siemens Gamesa și Siemens Energy, alianță pentru producția în masă de hidrogen verde

Avatar
Siemens Gamesa 34 132 Turbine Credit Wpd 1

Sursă foto: Siemens Gamesa via renews.biz

Timp de citire: 2 minute

Siemens Gamesa și Siemens Energy dezvoltă o turbină eoliană offshore comercială care produce hidrogen prin electroliză, au spus companiile, marcând un progres pentru producția în masă de hidrogen regenerabil, informează Reuters.

Companiile investesc 120 de milioane de euro (146 milioane de dolari) în sistem, acesta fiind cel mai concret plan al industriei regenerabile, care așteaptă să își valorifice investițiile pe baza creșterii cererii de hidrogen.

În Uniunea Europeană, hidrogenul regenerabil, care poate înlocui combustibilii fosili în sectoarele care trebuie să treacă printr-un proces de decarbonizare, este văzut ca o modalitate de a atinge obiectivele de reducere a emisiilor.

Sperând să depășească principalele rivale, Vestas și General Electric, Siemens Energy și Siemens Gamesa vizează mari jucători industriali, inclusiv producători de oțel, rafinării și firme din industria chimică, pentru a-i introduce în portofoliul lor de clienți de la mijlocul lui 2020.

„Este vorba, de fapt, despre dezvoltarea unui produs viabil din punct de vedere comercial”, a declarat Christian Bruch, director executiv al Siemens Energy, care deține 67% din Siemens Gamesa, cel mai mare producător de turbine eoliene offshore din lume.

„Nu cunosc nicio altă companie care să combine energia eoliană, electroliza și tehnologia offshore de înaltă tensiune într-o singură afacere”, a mai adăugat Bruch.

Siemens Energy s-a desprins de compania mamă Siemens anul trecut. Aproximativ o șesime din energia electrică generată la nivel global se bazează pe tehnologia grupului.

“Trebuie să refacem complet turbina, care a fost concepută pentru producerea de electricitate”, a spus Andreas Nauen, director executiv al Siemens Gamesa.

Efortul comun vizează integrarea tehnologiei electrolizei, care este necesară pentru a produce hidrogen, în turbine offshore.

Hidrogenul verde este creat prin descompunerea apei în cele două componente ale sale folosind electricitate din surse regenerabile de energie, cum ar fi eoliană și solară, spre deosebire de hidrogenul gri, mai ieftin, care este produs prin combustibili fosili.

Deși majoritatea proiectelor de pe continent se află în faza pilot, UE estimează că investițiile în hidrogen verde în Europa ar putea ajunge la 470 miliarde de euro până în 2050 și ar putea crea până la 1 milion de locuri de muncă.

Planurile Siemens Energy și Siemens Gamesa sunt susținute de guvernul german, care a alocat 9 miliarde de euro pentru a iniția o industrie națională a hidrogenului cu scopul de a deveni un lider global în domeniu.

Germania, care se învecinează cu Marea Nordică și Marea Baltică, ar fi o locație bună pentru un prim proiect comercial, potrivit lui Andreas Nauen de la Siemens Gamesa.

Proiectul ar putea avea o dimensiune cuprinsă între 100 și 200 de megawați, a spus el, adăugând că potențialii clienți trebuie să fie localizați mai aproape de sursă, deoarece transportul hidrogenului generat de turbinele eoliene offshore va necesita mai degrabă conducte, decât cabluri de alimentare.

scroll to top