Ce condiții impune Putin pentru a pune capăt imediat războiului din Ucraina?


Autor:    -  
putin, the president of russia, politics
Fotografie de Victoria_Art pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina numai dacă Kievul va accepta să renunțe la ambițiile sale în cadrul NATO și să predea toate cele patru provincii revendicate de Moscova, cereri pe care Kievul le-a respins rapid, considerându-le ca fiind echivalente cu capitularea, potrivit Reuters.

În ajunul unei conferințe din Elveția, la care Rusia nu a fost invitată, Putin a stabilit condiții maximaliste, în total dezacord cu termenii ceruți de Ucraina, reflectând aparent încrederea tot mai mare a Moscovei că forțele sale au avantaj în război.

El și-a reafirmat cererea de demilitarizare a Ucrainei, neschimbată din ziua în care și-a trimis trupele, la 24 februarie 2022, și a declarat că încetarea sancțiunilor occidentale trebuie să facă parte, de asemenea, dintr-un acord de pace.

De asemenea, el și-a reiterat apelul pentru “denazificarea” Ucrainei, pe baza a ceea ce Kievul numește o calomnie nefondată la adresa conducerii sale.
Ucraina a declarat că aceste condiții sunt “absurde”.

“El se oferă ca Ucraina să se recunoască învinsă. El se oferă ca Ucraina să cedeze legal teritoriile sale Rusiei. El oferă Ucrainei să renunțe la suveranitatea sa geopolitică”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pentru Reuters.

Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat pentru canalul de știri SkyTG24 din Italia: “Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu sunt diferite de mesajele din trecut”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat reporterilor de la sediul NATO din Bruxelles: “El (Putin) nu este în poziția de a dicta Ucrainei ce trebuie să facă pentru a aduce pacea”.

Sincronizarea discursului lui Putin a fost în mod clar menită să preîntâmpine summitul elvețian, prezentat ca o “conferință de pace”, în ciuda excluderii Rusiei, unde Zelenskiy caută o demonstrație de sprijin internațional pentru termenii Kievului de a pune capăt războiului.

“Condițiile sunt foarte simple”, a spus Putin, enumerându-le ca fiind retragerea completă a trupelor ucrainene de pe întregul teritoriu al regiunilor Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia din estul și sudul Ucrainei.

Rusia a revendicat cele patru regiuni, pe care forțele sale le controlează doar parțial, ca parte a propriului teritoriu în 2022, un act respins de majoritatea țărilor de la Națiunile Unite ca fiind ilegal.

De asemenea, Moscova a confiscat și anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

“De îndată ce vor declara la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie și vor începe o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, vor anunța oficial renunțarea la planurile lor de a adera la NATO – din partea noastră, imediat, literalmente în același minut, va urma un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a declarat Putin. “Repet, vom face acest lucru imediat. Bineînțeles, vom garanta simultan retragerea neîngrădită și sigură a unităților și formațiunilor ucrainene”.

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război. Ucraina spune că pacea se poate baza doar pe retragerea completă a forțelor rusești și pe restabilirea integrității sale teritoriale.

Se așteaptă ca summitul de la sfârșitul săptămânii din Elveția, la care vor participa reprezentanții a peste 90 de națiuni și organizații, să se îndepărteze de problemele teritoriale și să se concentreze în schimb pe chestiuni precum securitatea alimentară și siguranța nucleară în Ucraina.

Kremlinul a declarat că reuniunea se va dovedi “inutilă” fără ca Rusia să fie reprezentată.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!