C.E., contract pentru vaccinul CureVac. În total, Europa va avea acces la 1,2 miliarde de doze

,
Autor:    -  
Person holding laboratory flask
Fotografie de Chokniti Khongchum pe Pexels

Timp de citire: 5 minute

Comisia Europeană a anunţat că a aprobat un al cincilea contract, cu compania farmaceutică germană CureVac, care prevede achiziţionarea iniţială a 225 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opţiune de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul companiei se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat al Executivului european.

Contractul cu CureVac extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV şi BioNTech-Pfizer şi discuţiile preliminare cu Moderna. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru campania de vaccinare de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure şi eficace.

”La câteva zile după contractul încheiat de noi cu BioNTech şi Pfizer, sunt încântată să anunţ un nou acord cu o societate europeană promiţătoare. Comisia a asigurat, până în prezent, cel puţin 1,2 miliarde de doze şi îşi îndeplineşte angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace şi la preţuri accesibile, nu numai pentru cetăţenii din UE, ci şi pentru persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume.

 

Majoritatea acestor vaccinuri potenţiale se află într-o fază avansată a trialurilor clinice, rezultatele acestora, preconizate a fi pozitive, vor fi confirmate prin acordarea unei autorizaţii, după care vaccinurile vor fi distribuite rapid şi vor contribui la stoparea pandemiei”,

spune preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele membre pot decide şi să doneze vaccinul unor ţări cu venituri medii şi inferioare sau să îl redirecţioneze către alte ţări europene.

”În condiţiile unui număr tot mai mare de pacienţi COVID în întreaga UE, un vaccin sigur şi eficace este mai important ca niciodată pentru a opri pandemia. Prin acest al cincilea acord de cumpărare în avans a unui vaccin, sporim şi mai mult şansele ca cetăţenii UE şi economiile noastre să se poată întoarce la normalitate în condiţii de siguranţă. El reprezintă încă o etapă importantă a Strategiei UE în materie de vaccinuri, precum şi dovada beneficiilor colaborării în cadrul unei veritabile Uniuni Europene a sănătăţii”,

afirmă Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Ce face vaccinul CureVac și ce îl deosebește de alte formule anunțate?

CureVac, o societate europeană cu sediul în Germania, a semnat, la 6 iulie, un acord de împrumut în valoare de 75 de milioane euro cu Banca Europeană de Investiţii, pentru crearea şi producerea pe scară largă a unor vaccinuri, incluzând un potenţial vaccin al CureVac împotriva COVID-19. CureVac are rol de pionierat în crearea unei clase complet noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipidice.

Platforma vaccinului a fost dezvoltată în cursul ultimilor zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule drept cărăuş informaţional cu ajutorul căruia organismul însuşi poate produce propriile substanţe active pentru a combate diverse boli.

Comisia a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări ştiinţifice temeinice a tehnologiei utilizate, a experienţei companiei în crearea de vaccinuri şi a capacităţii sale de producţie pentru a aproviziona întreaga UE.

CureVac ar putea produce 300 de milioane de doze anul viitor

CureVac intenționează să construiască o rețea de companii partenere, cu ajutorul cărora să poată intensifica producția vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat, în așa fel încât capacitatea de producție să ajungă la 300 de milioane de doze în 2021 și până la 600 de milioane în 2022.

Compania a declarat marți, într-un comunicat preluat de Reuters, că dorește să folosească expertiza și capacitățile de producție pe scară largă a vaccinurilor din Germania, Franța, Olanda, Belgia, Spania și Austria, plus, eventual, Suedia, Polonia, Italia și Irlanda.

CureVac a anunțat că va anunța parteneriate cu dezvoltatorii și producătorii de vaccinuri în următoarele săptămâni.

”Scopul nostru este de a crește capacitatea de producție a potențialului nostru vaccin într-o perioadă scurtă de timp, pentru a asigura o aprovizionare stabilă”,

a spus Florian von der Muelbe, director de producție al CureVac.

Vaccinul CureVac s-a dovedit a rămâne stabil la o temperatură de 5 grade Celsius timp de cel puțin trei luni, ceea ce face posibilă distribuția mult mai facilă decât a altor formule rivale, în special a vaccinului Pfizer, care trebuie transportat în condiții speciale, la -70 de grade Celsius.

Strategia Comisiei pentru vaccinarea anti-COVID-19

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a creării, producerii şi punerii la dispoziţie pe scară largă a unor vaccinuri eficace şi sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanţează o parte din costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor acorduri de cumpărare în avans. Finanţarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.

“Întrucât costul mare şi rata mare de eşec fac ca investiţiile într-un vaccin anti-COVID-19 să fie o decizie cu grad mare de risc pentru creatorii de vaccinuri, aceste acorduri vor permite, prin urmare, realizarea unor investiţii care, în caz contrar, s-ar putea să nu se materializeze”,

arată CE.

Vaccinurile trebuie să fie rapid distribuite şi puse la dispoziţie pe scară largă în întreaga Europă imediat după ce s-au dovedit a fi sigure şi eficace şi au obţinut autorizaţia de introducere pe piaţă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente.

La 15 octombrie, Comisia a stabilit etapele principale pe care statele membre trebuie să le urmeze pentru a fi pe deplin pregătite, care includ elaborarea unor strategii naţionale de vaccinare. Comisia instituie un cadru comun de raportare şi o platformă pentru monitorizarea eficacităţii strategiilor naţionale de vaccinare.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să asigure faptul că orice persoană care are nevoie de vaccin îl obţine efectiv, oriunde în lume, nu doar în Europa. ”Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă”, a fost deviza pe care s-a bazat executivul european.

Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a procurat aproape 16 miliarde euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de noul coronavirus, acţiunea mondială pentru asigurarea accesului universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva noului coronavirus şi pentru redresarea economică mondială şi a confirmat interesul ei de a participa la mecanismul COVAX pentru a asigura un acces echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19 la preţuri accesibile, oriunde în lume.

Ca parte a unui efort al Echipei Europa, Comisia a anunţat o contribuţie de 400 de milioane euro sub formă de garanţii pentru a sprijini COVAX şi obiectivele sale în contextul răspunsului mondial la criza provocată de noul coronavirus. La 12 noiembrie, Uniunea Europeană a anunţat contribuirea cu o sumă suplimentară de 100 de milioane euro sub formă de granturi pentru sprijinirea mecanismului COVAX.

Americanii de la Moderna presează Comisia Europeană

Șeful companiei americane Moderna, dezvoltatorul care a anunțat un potențial vaccin cu eficacitate de 95%, i-a avertizat marți pe europeni că prelungirea negocierilor pentru cumpărarea dozelor din vaccinul său Covid-19 riscă să încetinească livrările, alte țări fiind o prioritate pentru că au semnat de luni de zile.

“Avem discuții, dar nu avem un contract”, a declarat Stéphane Bancel, CEO-ul Moderna, pentru agenția France Presse.

Într-adevăr, au fost anunțate ”discuții avansate” cu Comisia Europeană pe 24 august pentru achiziționarea a 80 de milioane de doze de vaccin, dar niciun angajament ferm nu a fost semnat de atunci.

Între timp, Moderna a semnat cu Canada, Japonia, Israel, Qatar, Regatul Unit, la care se adaugă cele 100 de milioane de doze promise la începutul lunii august Statelor Unite.

”Este clar faptul că o întârziere nu va limita cantitatea totală, va încetini livrarea”,

spune Bancel.

Pentru toate țările din afara Statelor Unite, producția se va face în Elveția, în fabricile grupului Lonza, iar punerea în flacoane la Madrid, la grupul Rovi.

Dacă vaccinul va fi autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente înainte de sfârșitul anului, dar nu s-a semnat încă niciun contract,

”…alocările pentru primele livrări nu ar include Europa. Deci, ar merge în Elveția, ar merge puțin în Japonia, Israel, Canada, deci în țările care au făcut deja comanda. Dar cele cărora nu au comandat, nu le voi trimite produse. Cu cât așteaptă mai mult, cu atât se va decala în timp”,

insistă Stéphane Bancel.

Potrivit acestuia, discuțiile nu blochează prețul, dar el refuză să spună mai mult în mod public.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!