Ce drepturi ai dacă ai lucrat de sărbătoarea Sfintei Marii? Detalii despre concediul de odihnă
Cei de la Inspecţia Muncii informează cu privire la drepturile pe care le au salariaţii din România care lucrează în zilele de sărbătoare legală. Iată răspunsurile oferite de către autorităţi la cele mai importante întrebări pe această temă:
Care sunt drepturile de care beneficiază salariaţii care, din motive justificate, lucrează în zilele de sărbătoare legală?
Acestora li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Care este durata minimă a concediului de odihnă anual?
20 de zile lucrătoare.
Când este permisă compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat?
Numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Care este cuantumul indemnizaţiei de concediu de odihnă?
Media zilnică a drepturilor salariale compuse din salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă, din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Când se plăteşte indemnizaţia de concediu de odihnă?
Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterioare plecării în concediu.
Când se acordă concediul restant din anul precedent?
Salariatului care, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, angajatorul este obligat să-i acorde concediul de odihnă neefectuat, într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
Poate fi angajatorul obligat să-mi acorde concediu de odihnă în perioada de preaviz?
Nu, cu excepția situației în care aveați deja programat concediul de odihnă în perioada respectivă. Refuzul acordării concediului de odihnă în perioada programată trebuie temeinic motivată.