Ce este ”Global Gateway”, alternativa UE la “noul drum al mătăsii” dezvoltat de China?
Comisia Europeană a prezentat o strategie în vederea mobilizării – până în 2027 – a unor fonduri publice şi private în sumă de 300 de miliarde de euro, în proiecte de infrastructură în întreaga lume, ”Global Gateway” – o alternativă europeană a ”noilor drumuri ale mătăsii” ale Chinei prezentată drept un model de respectare a drepturilor omului, scrie News.ro.
Proiectul, intitulat ”Global Gateway”, reuneşte atât resurse de la UE şi de la cele 27 de state membre ale Uniunii, de la instituţii financiare europene şi insttuţii naţionale de dezvoltare, cât şi investiţii ale sectorul privat, precizează Comisia.
”Investiţii în (domeniile) digital, sînătate, mediu, în sectoarele energiei şi transporturilor, dar şi în educaţie şi cercetare urmează să fie o prioritate”, subliniază CE.
Many countries need a trusted partner to design sustainable, quality projects.⁰
Projects that are implemented in all transparency and that deliver lasting social and economic benefits to local communities. ⁰#GlobalGateway is that positive offer. pic.twitter.com/p0HrCwEIqY— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 1, 2021
Proiectul european, conceput drept o alternativă a strategiei chineze a ”noilor drumuri ale mătăsii”, se prezintă drept un model al respectării drepturilor omului.
”Vrem proiecte care să fie puse în aplicare cu un înalt nivel de transparenţă, bună guvernanţă şi de calitate”, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedinta CE Ursula von der Leyen.
Beijingul şi-a lansat în 2013 strategia mondială de investiţii ”noile drumuri ale mătăsii”, un proiect-fanion al preşedintelui Xi Jinping. Denumit în mod oficial ”Centura şi Drumul”, acest proiect vizează dezvoltarea infrastructurii terestre şi maritime în vederea unei mai bune legări a Chinei de Asia. Europa şi Africa. China a angajat deja investiţii în valoare de aproape 140 de miliarde de dolari (124 de miliarde de euro), potrivit unor date oficiale.
Occidentul denunţă un instrument de influenţă al Chinei asupra ţărilor sărace. El reproşează Beijingului faptul că îndeamnă ţările emergente la o supraîndatorare şi critică licitaţii netransparente, suspectate de corupţie, şi denunţă o nerespectare a drepturilor omului, sociale şi de mediu.
Strategia europeană se articulează împreună cu un plan al statelor membre G7 ce vizează să ofere ţărilor în curs de dezvoltare o alternativă la ”noile drumuri ale mătăsii”.
Ursula von der Leyen anunţa lansarea acestui Global Gateway la 15 septembrie, în discursul despre starea Uniunii.
”Suntem foarte buni în finanţarea drumurilor. Dar nu are sens ca Europa să construiască un drum perfect între o mină de cupru aflată în propritatea Chinei şi un port aflat în proprietatea Chinei. Trebuie să ne dovedim mai inteligenţi în acest timp de investiţii”, declara ea.
To succeed, #GlobalGateway must be a #TeamEurope project & must involve the private sector.
It also needs political leadership and alignment with like-minded partners.
I discussed this with @POTUS Biden. We want to show that democracies and value-driven investments can deliver. pic.twitter.com/GnXGW27dek
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 1, 2021