Ce impact au culorile asupra productivității muncii? Rolul culorilor în spațiul de lucru


Autor:    -  
Color Wheel
Foto: the1thing.com

Timp de citire: 4 minute

Mulțimea de culori din jurul nostru călătorește spre noi pe lungimile de undă ale fotonilor de la soare. Atunci când intalnesc un obiect colorat, acesta absoarbe doar lungimile de undă care se potrivesc cu propria structură anatomică și reflectă restul. Iar asta este ceea ce noi vedem, scrie the1thing.com.  Dar cum ne afectează fiecare culoare în parte spațiul de lucru?

De fapt este foarte simplu, tot ce trebuie sa stim este ca o mare parte a activitatii noastre, inclusiv sistemul endocrin si productia de hormoni, este influentata de culorile care ne inconjoara.

Interesant este faptul ca nu culorile in sine ne influenteaza ci intensitatea acestora. O culoare puternica stralucitoare va stimula, iar o culoare cu saturatie scazuta va calma. Este o informatie foarte interesanta atunci cand trebuie sa alegi o canapea pentru sufragerie.

Specialistii ne spun, de asemenea, ca fiecare culoare afecteaza o parte diferita din noi. Si aici nu este vorba de feng shui, ci este stiinta pura. Cele patru elemente psihologice primare sunt: rosu, albastru, galben si verde. Acestea afecteaza corpul (rosu), mintea (albastru), emotiile si ego-ul (galben) si echilibrul dintre minte si corp (verde). Fascinant este faptul ca atunci cand combini mai multe culori, obtii efectele ambelor. De exemplu, combinatia dintre galben si albastru va avea ca efect stimularea emotiilor, dar si a mintii.

”Culorile, precum trăsăturile, urmează schimbarile emoțiilor”, obișnuia să spună Picasso.

Studiile au aratat, de asemenea, ca anumite culori pot influenta major productivitatea personala. Afla in continuare ce efect au cele mai importanta culori asupra starii tale de spirit.

Pentru a determina ce nuanta sa alegi pentru acasa ori la birou, cel mai usor este sa restrangi putin variantele. Decide-te la o culoare principala (sau o combinatie de culori) care se potriveste cel mai bine cu personalitatea ta si gandeste-te ce iti doresti cel mai mult sa influentezi: mintea, emotiile, corpul sau echilibrul? Apoi, alege o nuanta specifica acelei culori. Bineinteles, nu uita ce ai aflat mai sus, respectiv sa alegi o culoare saturata daca vrei sa fii stimulat sau o nuanta slab saturata, daca ai nevoie sa te calmezi.

Albastru. Este culoarea pe care trebuie sa o alegi daca iti doresti sa iti stimulezi mintea, pentru a deveni mai productiv. Daca esti contabil, de exemplu, albastru te face sa fii mai productiv. Problema este ca nu toata lumea este contabil, astfel incat va fi nevoie sa te joci putin cu detaliile. Pentru a introduce un pic de emotie intr-o camera colorata in albastru, alege portocaliul. Astfel, intreg spatiul va fi echilibrat, iesind din zona de ”atmosfera rece”.

Galben. Este o culoare foarte buna daca doresti sa stimulezi ego-ul si spiritul, devenind in acelasi timp mai optimist. Este nevoie de curaj pentru a fi creativ si a veni cu ceva nou, iar galbenul lucreaza perfect in aceasta directie.

Roșu. Pentru productivitate in munca fizica, rosu te ajuta mai mult decat galben sau albastru, avand o alta sfera de influenta. Chiar si atunci cand ai o echipa de muncitori in locatie, care iti redecoreaza spatiul, albastru nu va fi de mare ajutor. Cel mai bine alegi rosu, pentru forta fizica si stimul brut.

Verde. Daca te afli intr-o zona in care iti doresti un puternic sentiment de echilibru, cel mai potrivit este sa alegi culoarea verde. Pe langa faptul ca iti stimuleaza creativitatea, culoarea verde este linistitoare, aducand langa tine senzatia de natura vie, care va reusi intotdeauna sa-si gaseasca drumul catre soare. Verdele este una dintre cele mai linistitoare culori pentru ochi, iar din acest motiv este o alegere excelenta pentru imbunatatirea concentrarii. Ajutand la pastrarea claritatii pe termen lung, verdele este alegerea ideala pentru un spatiu de birou, spre deosebire de rosu, care este o culoare stimulenta. Chiar daca ajuta pe termen scurt, stimularea trebuie sa se opreasca la un moment dat.

Violet: Când aveți nevoie de un spor de încredere, nuanțele violete vă pot ajuta să vă oferiți un avantaj. De secole, purpuriul a fost asociat cu regalitatea și cu lucruri care sunt de natură regală. Se crede, de asemenea, că crește gradul de conștientizare mentală, ceea ce reprezintă un beneficiu pentru toți gânditorii. Dacă aveți o cameră de meditație, violetul ar fi culoarea primară de luat în calcul. Este posibil să nu găsiți atât de multe obiecte mov în jurul biroului, dar poate doriți să luați în considerare în mod serios utilizarea acestuia pentru branding și ambalare. Violetul tinde să ofere percepția valorii ridicate și a luxului.

Iar vedeta unei productivități ridicate la locul de muncă este… portocaliul: În mod surprinzător, unele cercetări sugerează că portocaliul poate fi cea mai bună culoare de utilizat în birou pentru a spori productivitatea. Este ca și cum ați amesteca cele mai bune roșu și galben împreună. Orange transmite ideea de activitate, entuziasm și rezistență – trei lucruri care îmbunătățesc cu siguranță productivitatea. Dar portocaliul poate fi o sabie cu două tăișuri. Solicită o reacție mai puternică decât orice altă culoare, atât pozitiv cât și negativ. Oamenii tind să-l iubească sau să-l urască. În special, bărbații sunt dezactivați de nuanțe portocalii. Asta înseamnă că, la fel ca galbenul, este cel mai bine folosit drept culoare de accent.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!